Evropská musherská elita se o víkendu sjede do Nového Města na Moravě

13. říjen 2016

Tisíc psů se od soboty bude společně se svými mushery prohánět v novoměstské Vysočina aréně a jejím okolí. Dorazí na Mistrovství Evropy v individuálním mushingu. „Jsou to tři disciplíny bez sněhu. Canicross, to je běžec se psem, bikejöring, to je cyklista se psem a scooter, to je koloběžka se psem. Závodník má před sebou zapřaženého jednoho psa, ten mu svou silou pomáhá k co nejlepšímu času na vytyčené trase,“ vysvětloval ředitel mistrovství Michal Ženíšek v Dobrém dopoledni.

Pokud vše klapne a organizační povinnosti to Michalovi dovolí, chtěl by se postavit na start závodů v kategorii scooter. Kvalifikaci na mistrovství totiž zvládl. „Já říkám, že každé závody si pořádáme pro sebe,“ směje se. Právě jeho oblíbená disciplína je nejméně obsazena. „Je to dáno velkými technickými požadavky, trať v Novém Městě je opravdu náročná. Myslím, že scooteři budou něco mezi bikery a běžci. Chvíli pojedou, chvíli poběží,“ vysvětluje Michal Ženíšek.

Pes zrychlí běžeckou rychlost tak, že to je opravdu fofr. Mnohokrát jsem spadl, ale pes zastaví

Další disciplínou, kterou diváci v Novém Městě uvidí je canicross. K němu potřebujete běžecké boty, postroj na psa, šňůru, opasek. „Zapřáhnete to dohromady a můžete běžet. Je to uzpůsobené běhání, aby to bylo pohodlné pro běžce. K téhle disciplíně jsem se dostal přes mushing na sněhu. Toho je ve střední Evropě málo, začalo se takhle trénovat a zjistilo se, že to jsou disciplíny, ve kterých se dá závodit. Nejdřív se jezdilo na kole, na koloběžce a pak běhat,“ popisuje svoji disciplínu její devítinásobný mistr republiky Jiří Suchý.

„Pes zrychlí běžeckou rychlost tak, že to je opravdu fofr. Mnohokrát jsem spadl, ale pes zastaví. Mluvím o dvou metrech, není tak velký a silný, že by ležícího člověka táhl dlouho,“ povídá Jiří Suchý. Fyzicky je tenhle sport hodně náročný. „Rychlost se pohybuje přes 20 kilometrů v hodně. Jsou kratší tratě kolem tří kilometrů, delší mezi pěti a sedmi, pokud se bavíme o sprintu,“ upřesňuje Jiří Suchý.

Trať má skvělý profil, optimální délku, je bezpečně široká pro předjíždění

Mistr světa v canicrossu dokáže pět kilometrů uběhnout za 13 minut. „Já bych to dal ještě pod patnáct. Závodím už 21 roků, takže jsem se posunul do veteránské kategorie. V Novém Městě budu startovat v kategorii čtyřicet plus.“

Závodit se bude na bývalých lyžařských tratích. „Po staré pětce, kde jsou ty slavné Tatry. Trať má skvělý profil, optimální délku, je bezpečně široká pro předjíždění. Byla to jasná volba,“ vysvětluje Michal Ženíšek.

Starty jsou po půl minutě, na trati se celý den něco odehrává

Závodníci pojedou jeden okruh. Starty budou probíhat v průběhu celé soboty. „Možná to vypadá pro diváka neatraktivně, závodníci odstartují čistí, do cíle dorazí špinaví. Ale starty jsou po půl minutě, na trati se celý den něco odehrává. Dobré jsou úseky poblíž arény, tam je náročný sjezd, po zkušenosti ze soustředění víme, že se tam asi bude padat. Hned vedle jsou esíčka, tam divák vidí z jednoho místa osm set metrů pod sebou,“ popisuje divácky nejatraktivnější místa závodů jejich ředitel. Ještě zajímavější bude pro diváka neděle. „To se mohou těšit na hromadný start v canicrossu, na start se postaví 80 musherů. To je opravdu velký zážitek.“

Pořadatelé mají na diváky jednu jedinou prosbu. „Nechte své čtyřnohé mazlíky doma, aby se nestala nějaká nepříjemnost. To je jediné omezení, na kterém trváme.“

autor: Tamara Pecková
Spustit audio