Dýni nejdřív vydlabejte a pak vyřezávejte

29. září 2017

Podzim je krásné roční období, které můžeme využít i při výzdobě našeho domu nebo bytu. Už jen barevné listí kolem je inspirace sama pro sebe. Květinářka Barbora Konečná vám v Poradně Českého rozhlasu Vysočina nabídla několik možností podzimní výzdoby.

Oblíbené jsou dýně. „Osobně mám ráda tykve obrovské. Nejen pro děti je to super zábava. Můžete ji vydlabat, vložit svíčku a nechat u dveří, na zahradě nebo někde na balkoně. Dala bych pod to talíř z bezpečnostních důvodů, kdyby to někde prohořelo,“ říká Barbora Konečná. Dýni je nejdříve lepší vydlabat a až pak vyřezávat. Do menších dýní klidně můžete aranžovací hmotu a do nich napíchat i živé rostlinky.

Do truhlíku se hodí trvalky

„Většinou jsou to až takové polokeříky, které zimují v našich podmínkách. Patří mezi ně hebe. Je to malý keřík, ale může být až metrový, který když si dáte na zahrádku, tak vám krásně naroste. Má různé tvary listů, barevnosti. Dokonce má i různé tvary rostlinek,“ popisuje Bára Konečná. Oblíbený je taky vřesovec. Když je sázíte hodně nahusto a do mrazuvzdorného truhlíku, tak vám vydrží i přes zimu.

V zimě rostliny spíše uschnou

Je to hlavně problém několika posledních zim, kdy bylo málo sněhu a ani moc nemrzlo. Víc než mráz proto škodí nedostatek vody. Na zahradě schnou vřesy i jehličnany. Ještě před tím, než začne mrznout, je potřeba rostliny důkladně prolít a dostat do nich co nejvíc vody. „Pokud není sníh a dostane se teplota k nule, tak je dobré nádobu nebo truhlík prolít znova,“ říká Bára Konečná.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.