Důvodem byla podpora místní ekonomiky. V Křižánkách už čtyři platí vlastní měna

27. září 2020 06:10

Lokální měny nejsou ve světě nic neobvyklého. Jejich fungování si pochvalují například v Rakousku nebo Německu.

U nás jsou v tomto ohledu průkopníci v Křižánkách na Žďársku. Tam lokální měnu zavedli před čtyřmi lety a letos v červnu vyšla už čtvrtá emise místních bankovek. O ty je přitom zájem nejen v malé vesnici, ale také mezi sběrateli.

Držíme v ruce 155 křižáneckých korun. Barevné bankovky v hodnotě 5, 50 a 100 se prý dají využít třeba v místním obchodě. „Ano, můžete platit touto měnou,“ odpovídá mi pan Trong Minh, který provozuje obchod v obci Křižánky. 

Lidé tu prý v místní měně utratí měsíčně tisíce korun. „Jo, kolem sedmi tisíc měsíčně,“ ukazuje Trong Minh paklíček bankovek, které letos v červenci vyšly už ve čtvrté edici.

Jejich platnost je pouhý rok. Platit se jimi dá ale nejen v obchodě, říká mi Dana Vítková, kterou potkáváme na návsi. „Platíme s tím vlastně popelnice, a zbytek se utratí buď v obchodě, nebo tady v místní kavárně.“

Podpora místní ekonomiky

Důvodem, proč obec k zavedení vlastní měny před čtyřmi lety sáhla, byla snaha o podporu místní ekonomiky. Peníze se totiž nedají utratit nikde jinde než v Křižánkách. Obec je lidem navíc vyplácí jako kompenzaci za zvýšenou daň z nemovitosti, kterou se snaží bránit úbytku stálých obyvatel.

Křižánecká koruna

„V prvním roce to bylo něco nového. Když vlastně bankovky a navýšení daně z nemovitosti vzešlo od občanů v rámci strategického plánování, tak ne úplně všichni to nesli pozitivně. Ten první rok byl těžký. Myslím, že postupně se to překlopilo v něco, na co jsou lidé hrdí, co přispívá k tomu patriotismu křižáneckému,“ vysvětluje nezávislý starosta obce Jan Sedláček.

Kurz jednu ku jedné

O bankovky, které se dají směnit s českou korunou 1/1, mají zájem nejen místní. Píší si o ně třeba sběratelé z různých koutů republiky. „Je to i Slovensko, i Švýcarsko také bylo jednou na té adrese napsáno. Viděl jsem i na Aukru, že se i starší edice prodávají za výrazně vyšší cenu než je nominál.“

Každá ze čtyř emisí křižáneckých bankovek nějakým způsobem odkazuje na obec nebo její okolí. Ta poslední zobrazuje významná místa v obci zachycené na starých fotografiích. Na příští rok ale Křižánky připravují speciální grafickou verzi.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio