Dům malíře Jana Zrzavého v Okrouhlici je zamčený a nikdo do něj nesmí

4. srpen 2020 15:18
Rodný dům Jana Zrzavého, Okrouhlice

Už víc než měsíc měla být v rodném domě Jana Zrzavého v Okrouhlici na Havlíčkobrodsku k vidění výstava ilustrací tohoto významného českého malíře, grafika a scénografa. Spolek, který galerii chystal, teď ale do budovy nesmí.

Vedení obce vše zdůvodňuje tak, že pro dům hledá nového nájemce a až s ním se dohodne na podmínkách užívání. Zároveň je ve hře i možnost, že se nemovitost stane kulturní památkou. Na ministerstvu kultury aktuálně leží návrh podaný soukromou osobou.

Výstava za zamčenými dveřmi

Výstavu měl spolek původně otevřít na začátku prázdnin. „Jak vidíte, tak my tady dneska sedíme mimo tu školu, kam nemáme přístup, kde máme složený fundus na tu plánovanou síň Jana Zrzavého nebo galerii, ale už tam nejsou nastěhovaný ty knihy, prostě od 31. března tam nemůžeme,“ vysvětluje Ladislav Langpaul ze Spolku za záchranu rodného domu Jana Zrzavého, proč zatím veřejnost neměla možnost výstavu malířových děl vidět. Majitelem budovy je obec. Podle nezávislého starosty Okrouhlice Lubomíra Pospíchala se ale se spolkem zatím nedohodla na užívání domu. „Obec hledá generálního nájemce – uživatele pro celou budovu tak, aby byla smysluplně využita a tím pádem se teď nikomu klíče vracet nebudou obecně,“ uzavírá lakonicky starosta Okrouhlice Lubomír Pospíchal.

Obec ale zároveň do budoucna další spolupráci se spolkem nevylučuje

„Budeme se snažit, aby ten nový nájemce nebo uživatel umožnil třeba fungování Spolku Jana Zrzavého v jedné nebo dvou místnostech tak, aby se navázalo na ty aktivity, které tam probíhaly," ujišťuje starosta. Další postup se bude odvíjet také od toho, jestli bude dům vyhlášený kulturní památkou. Ladislav Langpaul ze spolku za záchranu domu by prohlášení památkou přivítal, protože by to podle něj zaručilo, že se bude budova využívat právě ke kulturním a společenským účelům. „My se domníváme, že by to celé té myšlence pomohlo.“

Sama Okrouhlice v současné době dle vyjádření starosty nemá na péči o dům dostatek financí. Z toho důvodu se snaží najít pro dům Jana Zrzavého nájemce, se kterým se dohodne na společných podmínkách.

Spustit audio