Dostala jsem se do míst, kam už se víckrát nepodívám, říká učitelka oceněná v anketě Zlatý Ámos

31. březen 2016

Z Vysočiny se letos do celorepublikového kola ankety o nejoblíbenějšího učitele probojovala Alena Michálková ze Základní školy a Mateřské školy Černovice. Se svými deváťáky finálovými úkoly proplouvala s chutí a nadšením, a tím oslovila dětskou porotu. V kabinetě Aleny Michálkové si teď holčičky z celé školy zkouší její korunku. Ocenění za Dětského Ámose.

„S dětmi jsme si před finále řekli, že si to do Prahy jedeme hlavně užít. To finále bylo zakončením celého našeho úsilí,“ vyprávěla na Regionu učitelka Alena Michálková. „Tam už ze mě veškeré obavy spadly, hlavně díky dětem a opravdu jsme si to užili. Porotu jsme asi oslovili tím, že z celého našeho týmu vyzařovala pozitivní energie. Tím nadšením a zápalem jsme si zasloužili cenu Dětský Ámos,“ pochválila všechny účinkující učitelka. A podporu měla velkou. Fandit přijela do Prahy na finále téměř celá škola.

Když jsme se hlásili, nevěděli jsme, co to přinese

„Kamarádka z osmé třídy přišla s tím, že má někoho známého, kdo uspěl v anketě Zlatý Ámos. A tak jsme se rozhodli, že naší paní učitelku přihlásíme. To jsme ale nevěděli, co to bude obnášet,“ přiznala žákyně deváté třídy černovické školy Ivana Kosová.

Výuka dětí nácvikem vystoupení netrpěla

Zajímavé bylo, že děti, které se většinou snaží škole vyhnout obloukem, chodily do školy i večer. Školní výuka tak nebyla nácvikem na soutěž narušena. „My jsme se scházeli s dětmi až po škole, většinou večer ve třídě, ale někdy i u nás doma. Děti chodily ochotně. Před finále jsme nacvičovali prakticky denně,“ svěřila se oceněná učitelka.

Alena Michálková, učitelka

Tajný úkol pro Šimona

Speciální roli ve vítězném týmu hrál taky Šimon Novák. Toho paní učitelka oslovila, aby jí pomohl s tajným úkolem. Do poslední chvíle tedy nevěděl, co vlastně bude dělat. Vše zjistil až na pódiu. „Mým úkolem bylo zodpovědět tři otázky o paní učitelce a o třídě. A když potom měla i paní učitelka stejnou odpověď, dostali jsme bod,“ vysvětlil žák deváté třídy. A cenný bod nakonec Šimon vybojoval, protože věděl, jaké má paní učitelka oči.

Úspěch zajistily jediné kalhoty

Vystoupení na celorepublikovém finále Zlatého Ámose mělo symbolizovat propojenost mezi dětmi a učitelem. „ To se nám myslím povedlo, protože jsme se s dětmi během pětiminutového programu dělili o jedny kalhoty,“ vysvětlila symboliku vystoupení Alena Michálková.

Audience na Pražském hradě jako vrcholný zážitek

Účast v soutěži Zlatý Ámos černovické učitelce přinesla plno zkušeností. Největším zážitkem podle ní bylo přijetí prezidentem na Pražském hradě. „Zažila jsem věci, které už nezažiju, a dostala se do míst, kam už se nepodívám. Pražský hrad je mohutný, impozantní a krásný. Jsem ráda, že jsem se tam jako řadová učitelka mohla podívat,“ pochvalovala si Michálková.

Černovická učitelka angličtiny na Reginu vyjádřila velkou vděčnost dětem, rodičům a všem, kteří se na jejím úspěchu v anketě Zlatý Ámos podíleli.

Spustit audio