Domov je všude tam, kde mám fotoaparát

2. červenec 2014

Znají se krátce, ale už mají společnou výstavu. Fotograf Vojtěch Vlk a malířka Michaela Krátká. On fotí a ona maluje obrazy podle fotografií. Za tu kratičkou dobu, co se znají, půjčil Vojtěch Míše několik fotografií, které pořídil v Indii. Je zvědavý, jak a kam malířská technika vyfotografované tváře posune. Oba přijali pozvání do Tandemu Tamary Peckové.

Michaela Krátká, která si říká La Papula, hledala v Praze místo, kde by mohla vystavit své obrazy, kamarádka jí seznámila s Vojtou Vlkem a bylo. „Mně se Vojtovy věci líbí moc, na výstavu v Moravských Budějovicích jsem stihla podle jeho fotografie jeden obraz, ale rozmalované mám čtyři,“ říká mladá malířka z Luk nad Jihlavou.

Na první pohled rozdíl mezi fotografií a malbou nepoznáte. „Ale potom ano, podle podpisu. Jsou vidět jednotlivé tahy štětcem,“ uvažuje fotograf, který pochází z Moravských Budějovic. S výstavou Etno se na jihovýchod Vysočiny vrací po deseti letech.

Diskotéka v rytmu Srí Lanky

„Přijde se podívat hodně lidí, maminka dokonce chystá nějaké pohoštění. Moc se těším na kytarovou hudební improvizaci na indické téma Petra Hose a od 18. hodiny můj kamarád DJ Veve připravuje etno diskotéku v rytmu Srí Lanky,“ zve na vernisáž společné výstavy svých fotografií a obrazů Michaely Krátké v Zámeckých konírnách v Moravských Budějovicích fotograf Vojtěch Vlk.

Vojtěch Vlk na výstavu z Prahy, kde dvacet let pracuje jako profesionální fotograf, převezl asi 60 fotografií. Jsou nazvětšované, zarámované. „Při převozu jedno sklo prasklo, tak fotku budu muset přesklít, ale to jsou detaily, jinak je skoro vše hotovo. Už jen zbývá vymyslet, kde kdo bude viset,“ popisuje fázi příprav Vojtěch Vlk.

Jeden obraz chce ještě doťuknout

Michaela Krátká alias La Papula přiznala, že jeden z dvaceti obrazů musí ještě domalovat. „Ještě jeden obraz si dnes večer odvezu. Chci ho doťuknout. Pár teček, drobností, pár světel vytažených. To je spíše pro můj pocit, to divák nepozná,“ přiznává mladá malířka La Papula.

Vojtěch Vlk cestuje a fotí po celém světě. Tvrdí, že domov má všude tam, kde je jeho fotoaparát. Ten má pořád na krku nebo na rameni, aby byl na ulici připraven zachytit neopakovatelné okamžiky. „Jsou země, kde si netroufám foťák nosit veřejně. Když jsme žili v Argentině, v Buenos Aires ve čtvrtích, kde jsou přepadení a vraždy na denním pořádku, tam jsem s foťákem na krku neprovokoval.“

Při focení kremační gháty zažil těžké chvilky

V Indii zažil nepříjemné situace. Zažil vydírání. „Vyfotíte to, co byste neměl. Sesypou se na vás domorodci, chtějí zabavit foťák, vytáhnout z člověka peníze. Ale vyloženě ohrožení na životě jsem nezažil.“

Podobnou situaci musel řešit při focení kremačních ghát ve Váránasí. Na jejich fotografování je potřeba velmi drahé a speciální povolení. „Dá se to vyfotit i bez něj zpovzdálí. Musíte koukat na všechny strany. Musíte mít oči i vzadu,“ říká fotograf Vojtěch Vlk.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio