Dokonalý trávník můžete mít i bez práce, sekání trávy za vás zvládne robotická sekačka

27. červen 2023

Pod zahradní technikou si můžeme představit jakýkoliv stroj, nářadí a příslušenství, kterým udržujete zeleň v zahradě. Ať už je to veřejná zeleň ve městech nebo doma či na zahradě. Takže můžeme začít obyčejnými nůžkami na střihání růží až po velké traktory, kterými jste schopni pokosit trávu na ploše jeden, dva nebo tři hektary.

Pohon je vlastní, ať už rukama nebo nohama, benzinový nebo elektrický. A dnes už rozlišujeme buď pohon přes kabel ze zásuvky, nebo přes baterii.

Zahradní techniku je potřeba vybírat podle plochy, kterou potřebujeme udržovat, radí Juraj Zeman

Každý výrobce má svoji baterii a všechny stroje, které vyrábí, tak designu na tuto jednu baterii. Když si koupíte baterii od jednoho výrobce, tak máte jistotu, že přístroje od tohoto výrobce budou všechny na tuto baterii fungovat. Baterie a přístroje různých výrobců mezi sebou ale kompatibilní nejsou.

„Nevybírejte si sekačky na kabel do zásuvky,“ radí odborník na zahradní techniku Juraj Zeman ze společnosti HT EXTRA showroom a servis Jihlava.

„To je z mého pohledu dnes už zastaralá technika z minulého století. Dnes je sice velmi laciná, samozřejmě funguje, ale tahat při práci na zahradě stále za sebou kabel, dávat pozor, aby se mi nezamotal pod nohy nebo do stroje, abych si ho nepřesekl a nehrozilo mi zranění elektrickým proudem, to je něco, co už dnes nikomu nedoporučuji,“ říká.

Při výběru techniky musíte zvážit, jak velkou plochu budete udržovat a jak náročnou údržbu budete provádět. „Protože pokud bude mít zahradu, kde od rána do večera musíte stále něco stříhat, anebo budete profesionál, který se tím živí, tak pro něho bateriové řešení nebude, protože ta baterka samozřejmě celý den nevydrží,“ vysvětluje Juraj Zeman.

Co všechno zvládnou robotické sekačky a jak je vybrat? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.