Jídlo do krabičky - nové umění restauratérů. Polévka, steak, hranolky i koktejl chtějí své

28. březen 2021 07:00
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Jídlo v krabičce, Třebíč

Místo jídla na talíř pouze do plastového obalu. Anticovidová nařízení zcela změnila zažité zvyklosti restauratérů.

Delší čas musí přemýšlet nejen o tom, co uvaří, ale také jak, aby jídlo přežilo i transport. Před novou výzvou stál i majitel bistra v Třebíči Adam Smilek. Svůj podnik přitom otevřel jen pár měsíců před vypuknutím pandemie.

„Opravdu nejhorší na převoz jsou steaky. Když dáme dobrý steak do krabičky, tak za 20 minut, než přijede k tomu člověku, bude tuhý. Čím déle to leží na talíři nebo v boxu, je to zapařený,“ popisuje problémy s rozvozem jídla majitel třebíčské restaurace, která funguje necelé dva roky.

Původní záměr nabízet pouze profesionálně naservírovaná jídla se po několika měsících rozplynul jako pára nad hrncem, a podnik se tak kvůli vládním restrikcím musel seznámit s rozvozovými jednorázovými obaly. „U misek na polévku jsme museli čtyřikrát měnit dodavatele. Nechtěně se třeba miska převrhne, vyteče to. A pak dodavatel třeba už neměl, protože je obrovský nárůst poptávky.“

Hranolky, knedlíky, koktejly

Polévky a omáčky ale nejsou jediným problémem, který musí restauratéři řešit. Například hranolky je podle Adama Smilka potřeba balit do zvláštních krabiček, kudy odchází pára, aby co nejméně ztratily na křupavosti.

Knedlíky se zase napařují a vozí oddělené v sáčcích, aby si zachovaly teplotu i vlhkost. Opravdovým oříškem pak byl rozvoz koktejlů. I tam je některé ingredience potřeba vozit zvlášť. „Koktejl namícháme, pytlík hermeticky zavřeme, podle počtu koktejlů dáváme počet ledů a pak máme speciální pulzní tavičku a celý ten koktejl s ledem zabalíme a přidáme popisek, co s čím si má smíchat.“

Na talíři…

Za uplynulých dvanáct měsíců se restaurace naučila s novými podmínkami pracovat. Průměrný zisk přesto majitel odhaduje na méně než polovinu původních příjmů. I to je důvod, proč znovuotevření gastropodniků uvítá co možná nejdříve.

Pro restauratéra Adama Smilka z Třebíče je ale nejdůležitější, aby lidem mohl opět připomenout, že nejlépe jídlo chutná naservírované přímo v restauraci na klasickém talíři. „Jídlo do krabiček je všeobecně všechno špatně, ať je to obyčejná omáčka s knedlíky nebo burger. To jídlo nebude v takové kvalitě, jako dostane člověk na talíři.“

autoři: Nikola Machala , mik
Spustit audio

Související