Fanoušci populární restaurace z Luk přispěli na její dostavbu. Tak rychlou pomoc nikdo nečekal

29. březen 2021 07:00

Majitelé restaurací jsou podle dostupných informací pro banky rizikovými klienty. Manželé Špejtkovi z Luk nad Jihlavou se proto obrátili na fanoušky na sociálních sítích.

Špejtkovi začali předloni v Lukách nad Jihlavou stavět penzion s restaurací. Chtěli tím rozšířit nabídku svých služeb. Jenže kvůli covidu se stali jako podnikatelé v gastronomii pro banky rizikovými.

Fanoušci na Facebooku

Proto se obrátili na fanoušky a stálé hosty své sezonní restaurace Kolnička, jestli by jim nepomohli dostavbu pensionu doplatit. Nabídli jim poukazy na jídlo a nocleh. Odezva byla obrovská. Během týdne vybrali částku v řádech statisíců korun a celou kampaň mohli ukončit.

„Okamžitě během toho prvního dne, co bylo reakcí a sdílení. Doma jsme s manželkou brečeli dojetím,“ řekl Dalibor Špejtek. Lidé nechávali manželům Špejtkovým i vzkazy. Jeden z přispěvatelů napsal, že to je oplátka za to, že jim nabídli kdysi azyl před bouřkou, která je zastihla i se dvěma dětmi. „Kolikrát tady přespávaly i skupiny lidí, dělali si čárky, co vypili, my těm lidem věříme.“

Úspěšná sbírka

Právě podobný přístup a silná fanouškovská základna jsou zřejmě hlavním důvodem, proč byla sbírka tak úspěšná. Myslí si to odborník na crowdfunding David Friedel: „Taková rychlost výběru peněz je spíš ojedinělá, i ta částka je spíš vyšší, než je nějaký průměr.“

Že jde o neobvyklou záležitost potvrdil i prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Podle něj je to dobrá zpráva ve chvíli, kdy řadě živnostníků z důvodu zavření provozoven hrozí insolvence. Podle průzkumu asociace je ohrožená asi pětina podnikatelů.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související