Dokáže se bez klíčů dostat do všech zamčených dveří. Zneužití svého řemesla nepřipouští

3. září 2015

Zámečník Josef Jakubík už pomohl dlouhé řadě nešťastníků, kteří si omylem zabouchli doma klíče. Dokonce se jim kromě otevření postará i o dobrou náladu. „Mám pochopení pro lidi, kteří se dostanou do úzkých. Když mě zastihnou na mobilu, tak se třeba i uprostřed noci snažím pomoct. Otevřít zabouchnuté dveře a lidi, kteří jsou v problému přivést na jiné myšlenky,“ uvažoval host Dobrého dopoledne Českého rozhlasu Region Josef Jakubík.

Dovednost otevřít všechny zamčené dveře v sobě ale skrývá také pokušení. „Vždycky člověk musí stát na jedné straně a nelze uvažovat o tom, dostat se na stranu zločinu. V našem řemesle jsou i smutné případy, kdy se zámečníkům nepodařilo pokušení zvládnout. To není pro řemeslo moc lichotivé. Za sebe mohu říct, že to mám jasně dáno. Vím, na které straně stojím,“ prohlásil rozhodně Josef Jakubík.

Peníze musíte brát jako obyčejné zboží

Josef Jakubík musí spoléhat i na své spolupracovníky. Otestuje si je v terénu. „Poznám to, když spolupracovníky vezmu do banky nebo do míst, kde mají víc peněz. To řemeslníka nemůže překvapit. Když vidí víc peněz najednou, nesmí ho to přitahovat. Ty peníze musíme brát jako jakékoliv jiné zboží, jako součást prodeje. Pokud peníze nejsou u mě v peněžence, tak mě nezajímají. Viděl jsem už opravdu velkém sumy a nic to se mnou neudělalo,“ řekl zámečník.

Zámečnictví spojuje myšlení s šikovností

„Já když jedu někde něco otvírat, tak si nepřipouštím, že by se to nepovedlo. Vždycky říkám: musím tam jet, musí se mi to povést. Musím to otevřít, opravit a pak se vrátit domů,“ jednoduše popisuje svůj životní přístup Josef Jakubík. Podle jeho se slov se zatím nestalo, že by si s nějakým zámkem nebo trezorem neporadil. Mladí lidé ale právě kvůli tomu, že zámečník často přemýšlí a řeší stále nové úkoly, zvolí raději méně náročné řemeslo.

Člověk se celý život musí učit

„Se zámečnictvím jsem začal už v 60. letech. Už tehdy se stávalo, že mě kromě běžného vyrábění klíčů třeba policisté volali k otevírání trezorů. Takže jsem si postupně zvyšoval kvalifikaci. V současné době jde technika velmi rychle kupředu. Klasické mechanické zabezpečení se ale dodnes používá takové jako před 120 lety. Už v roce 1850 byly na světě takové typy zámků, které se používají a slouží dodnes. Jen velikost klíčů se zmenšila,“ ocenil Josef Jakubík řemeslo našich předků.

Elektronika je velmi dobré úrovni. Josef Jakubík stále volí klasiku

„Elektronické zabezpečovací systémy jsou dnes na velmi vysoké úrovni, mechanika je ale moje srdeční záležitost. Nemusíte hlídat baterie a je to zkrátka můj celoživotní koníček,“ vyznal se z lásky k zámečnickému řemeslu Josef Jakubík.

Čtěte také

Spustit audio