Dobře vybraná a dobře nabroušená sekera usnadní práci. Je třeba se starat i o topůrko

29. květen 2024

V Jihlavě o víkendu soupeřili muži i ženy v dřevorubeckém sportu,  a bylo na co se koukat. Za pozornost stálo i jejich nářadí, zvlášť naleštěné sekery. Jak má správná sekera vypadat, a jakou vybrat na to naše obyčejné štípání dříví? Našli jsme odborníka.

Sekery Zdeňka Hajníka

„Na štípání je nejlepší sekera, která má dostatečný klín, aby trhala ty špalky,“ říká Zdeněk Hajník, který se zabývá prodejem kvalitních seker. Dodává, že na přesekávání větviček nebo dělání třísek by naopak vybral sekeru s užším želízkem. Na takové to víkendové a prázdninové štípání dříví by tak měl člověk mít alespoň tyto dva druhy seker. Rozdíly jsou i v délce topůrka. „Krátká sekerka bude mít nízkou váhu hlavy. To jsou sekerky, které lidi používají na kempování, čundráci,“ dodává s tím, že sekera s topůrkem osmdesát centimetrů dlouhým a hlavou těžkou až dva kilogramy je vhodná na sekání a štípání.

O sekeru se musí člověk dobře starat. Broušení není podle Zdeňka Hajníka náročné. S pomocí namočeného brousku to zvládne každý. Je ale možné sekeru svěřit i odborníkům. Trvanlivost sekery určitě prodloužíme i údržbou topůrka. „Nejlepší konzervant je lněný olej. Doporučuji každému, aby si to topůrko dvakrát třikrát do roka natřel.“

Každý by se měl naučit sekeru brousit

Samotná práce se sekerou je věc cviku. Je ale dobré předem si štípané polínko předem dobře prohlédnout. „Když je někde prasklina, tak ji využít. A štípnete ke kraji a ne doprostřed. Když se začne špalek otvírat, tak už víte, kudy jít,“ dodává Zdeněk Hajník.   

Spustit audio