Do stavení dříve chodily Barborky. Zlobivé děti vyplatily metličkou

4. prosinec 2018

Začátek Adventu je spojený mimo jiné se svátkem sv. Barbory. S tím souvisí prastarý křesťanský zvyk, kdy bílé oděné dívky obcházely stavení.

Hela Dvořáková pozvala do dopoledního vysílání etnografku Danu Novákovou.

„Advent je doba čekání na narození Ježíška. Jeden ze světců, který má v tomto období svůj svátek, je Barbora. Její život spadá do 3. století. Zemřela mečem svého otce, nechtěl, aby přijala křesťanskou víru. Podle legend se říká, že ve chvíli, kdy tím mečem udeřil, sjel z oblohy blesk a zabil ho,“ řekla etnografka Dana Nováková.

Kult světice můžeme pozorovat už několik století zpět, kdy se připomínal krutý osud dívky.

Návštěva v chalupě

Dnes známe Barborky v podobě větviček, které dáváme do vázy a čekáme, zda do Vánoc vykvete.

Dříve ale obcházela děvčata nebo mladé ženy stavení v bílém rouchu. „Mívaly metličku a zlobivé dítě symbolicky vyplatily. „V 90. letech se tento zvyk dodržoval ještě v některých částech Vysočiny, například na Polensku nebo východněji na Moravě.“

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

autoři: Hela Dvořáková , mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.