Do školky v Horní Vsi přijel svatý Martin na černém poníkovi

10. listopad 2023

Příjezd svatého Martina na koni pojali v mateřské školce Sedmikráska v Horní Vsi na Pelhřimovsku jako příležitost pro setkání rodičů, dětí, sousedů i hasičů, kteří s organizací pomáhají. Průvod obcí s vystoupením dětí a pohoštěním uspořádali už potřetí.

Doma u Makovičků se děti převlékají, svatého Martina hraje Martička Stoklasová v kostýmu a helmě, družinu jí tvoří děvčata, která už ze školky dávno vyšla. Anička nese vpředu vlajku Horní Vsi, za ní jdou Anežka a Bětka. "Ve školce se nám líbilo hodně, moc, nejradši bychom se tam vrátily," shodnou se všechna tři děvčata.

"První svatý Martin se konal poprvé před čtyřmi lety, to jsme měli dokonce velkého bílého koně, pak nás přerušil covid, a teď jsme už dvakrát po sobě tu akci obnovili. Pomáhají nám hasiči, obec, a všechny kolegyně ze školky," vypráví ředitelka MŠ Sedmikráska Marta Stoklasová. "Přímo tu legendu o svatém Martinovi si vyprávíme, dramatizujeme, celý týden máme toto téma,“ pokračuje.

Černý poník Oggy ze statku z Horních Dvorců sklízí u dětí úspěchy, i když to není klasický bílý kůň. "Z legrace to řeší někteří všeteční rodiče, ale jinak to nikomu nevadí, protože má bílé ponožky," usmívá se ředitelka školky. Na obecním prostranství, které si školka vyzdobila, na závěr průvodu děti sehrají sestavu, taneček, písničku, a na závěr jim Martínek rozhazuje zlatý poklad - čokoládové penízky. Zatímco dětí je s výskotem sbírají, rodiče si mohou dát teplý čaj a sladké dobroty.

Spustit audio

Související

  • Svatomartinská husa

    Je tu svatý Martin a na stole má být pečená husa. Dnes už to možná nestihneme, ale víkend je na takové velké slavnostní jídlo jako dělaný.