Do centra Jihlavy se stěhuje část výchovného ústavu pro mládež. Několik klientů tam bude i bydlet

19. srpen 2020 05:50

Necelých sto metrů od hlavního Masarykova náměstí v Jihlavě bude fungovat jedno z pracovišť tamního výchovného zařízení pro mládež.

Stará se o děti, kterým byla nařízena ústavní nebo ochranná výchova. Část z nich tam bude i bydlet. Do nových prostor se přestěhují v září letošního roku.

Ve čtyřpatrové budově bude část pro výuku a také sedm lůžek pro děti, které tam budou bydlet. „Prostorově je to velmi komfortní. Možnost jednolůžkových pokojů je vysoký nadstandard,“ říká ředitel dětského domu se školou Radek Vovsík.

Jsou trvale pod dohledem

Bydlet v budově poblíž Masarykova náměstí budou nejstarší obyvatelé domova. „Budou to děti, které u nás udělaly obrovský pokrok, jsou motivované u nás zůstat. Často jsou tady dobrovolně, protože jsou starší osmnácti let. Jsou trvale pod dozorem vychovatelů,“ dodal ředitel.

„Pán nás ubezpečoval, že se tady budou učit zapojit do života. Ale obavy mám,“ řekla paní Blanka z blízké prodejny.

Plán prevence kriminality

Podle plánu prevence kriminality města Jihlavy pro roky 2020-2021 už teď centrum Jihlavy vykazuje míru sociálního vyloučení. Podle ředitele městské policie Jana Frence patří historické jádro k nejbezpečnějším částem a dětský domov se školou by to zhoršit neměl.

„My žádné stížnosti na domov mládeže a tento domov nemáme.“ Dětský domov se školou má po Jihlavě čtyři pobytová pracoviště. Jedno z nich je i mezi řadovými rodinnými domky. Soužití se sousedy je tam bez problémů.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související