Brigádníci letos nejsou v továrnách, ale spíš ve stáncích se zmrzlinou a supermarketech

18. srpen 2020 05:50

Prodávání zmrzliny, pomocné práce v kuchyni nebo doplňování zboží. S takovou nabídkou brigád se mohli brigádníci na Vysočině letos setkat častěji, než v minulých letech.

Trh práce totiž ovlivnila epidemie koronaviru a někteří tradiční zaměstnavatelé letos ve velkém brigádníky nenabírali. Také kvůli omezené nabídce se po volných místech rychle zaprášilo.

Vybaluje nanuky

Sotva pár minut stojí reportér u mrazáku v jihlavské prodejně Albert a už je mu zima. Brigádnice Kateřina Jeřábková tu ale klidně doplňuje chybějící nanuky. I ona však přiznává, že jí trochu zebou ruce. „Já jsem si říkala, že si budu muset asi pořídit rukavice,“ říká mi Kateřina u mrazáku, zatímco z krabice vybaluje zmrzliny.

S prací je prý ale spokojená. Jde totiž o její první letní brigádu. „Já jsem to měla přes sestřenici, ta u tohoto řetězce pracuje,“ popisuje mi, jak se jí podařilo práci sehnat.

Práce je potřeba

Na prodejně není jako brigádnice zdaleka jediná. Letos jich tam vypomáhá víc než dříve. Důvodem je mimo jiné větší vytíženost personálu během epidemie koronaviru, říká team leaderka Markéta Munduková: „Pořád jsme byli v práci a potřebovali jsme, aby si lidé odpočinuli, tak jsme uvítali právě brigádníky.“

Najít na Vysočině brigádu i v jiném oboru už ale tak snadné není. Jak potvrzuje Tomáš Sivek z pracovní agentury v Jihlavě, supermarkety jsou hlavním zdrojem brigádních míst v kraji: „Nabídka brigád se v současnosti přesměrovala na nejrůznější řetězce.“

Tomáš Sivek ale současně přiznává, že nabídka brigád je na Vysočině stále poměrně omezená kvůli velkým výrobním firmám, které letos brigádníky ve velkém nenabírají.

Také se objevují nabídky volných míst třeba v pohostinství nebo zemědělství. To je ale pro spoustu mladých brigádníků nejméně zajímavé.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio