Sesterské duo nebo bubeník s nádobím. Jihlava ožila festivalem pouliční hudby

15. srpen 2020 06:10
Jihlava, festival BusKing 2020

Centrum Jihlavy ožilo včera hudbou. Na Masarykově náměstí a v přilehlých ulicích vystupovali pouliční umělci v rámci festivalu BusKing.

Sesterský duet nebo třeba hru na improvizované bicí z domácích potřeb si mohli včera poslechnout lidé v centru Jihlavy. To totiž ožilo festivalem pouličních umělců. Dorazila jich zhruba desítka a každý své představení pojal originálně.

Kupříkladu zpívají dvojčata ze Slovenska, která si říkají TBee Girls. Přijela vystupovat do jihlavských ulic v rámci festivalu BusKing. Potkáváme je v Benešově ulici, kde kolem nich stojí hlouček lidí a poslouchá. Na první pohled je vidět, že si lidé jejich vystoupení užívají.

Pozitivní energie

Ze sester Tatiany a Tamary vyzařuje už na první pohled pozitivní energie. Do jihlavských ulic se vrátily už po několikáté. „Jihlavané jsou milí, je vidět, že jedou takový pokoj a rádi se zastaví, rádi nám věnují jejich čas a úsměv, který jinak strašně nabíjí, takže jsme rády, že sem můžeme jezdit,“ říká Tatiana a dodává, že hudbě se věnují i s Tamarou už od malička.

„Soustředíme se teď hlavně na naší vlastní tvorbu, kterou jsme víc psali v angličtině a teď přecházíme dost do slovenštiny.“

Bubnuje na domácí potřeby

Dalším ze zhruba desítky vystupujících, je František Tříska, který hraje na velmi originální nástroj - bubnuje na domácí potřeby. Do akce tak přichází například kbelíky, hrnce nebo pokličky.

„Jednou jsem takhle jednou viděl někoho hrát, tak jsem si říkal, že bych to zvládnul taky, a že by se mi to líbilo a asi mám taky trochu cirkusácké duše v sobě, tak jsem to zkusil a zalíbilo se mi to.“

Přivést živou hudbu do ulic ocenili i kolemjdoucí. Festival organizuje jihlavský magistrát, který ale jinak pouliční umělce reguluje. Běžně mají pro svou produkci vyčleněná jen některá místa v centru města.

autoři: Daniela Brychtová , mik
Spustit audio