Dlouhou šálou má kostel sv. Kateřiny v centru Havlíčkova Brodu upozornit na svůj žalostný stav

26. listopad 2016
Zprávy z

Kostel sv. Kateřiny na břehu Sázavy v centru Havlíčkova Brodu zdobí dlouhá šála. Dali ji tam členové spolku Motanice, kteří chtějí upozornit na dlouhodobě špatný stav památky a spolu s katolickou farností pomoci sehnat dárce a sponzory. Kostelík stojí na svém místě od 14. století a je nesmazatelně zapsaný v dějinách města.

Šála na věži kostela, pletené koule na okolních stromech. Lidé vytahují mobily, fotí si to a kroutí hlavou, proč je omšelý kostelík takto nazdobený.

„Chtěli bychom upozornit na existenci toho kostela, patří mezi nejstarší kostely tady v Brodě a přišlo nám líto, v jakém stavu se v současné době nachází,“ říká iniciátorka akce Michaela Krpálková.

„Jsem na mateřské a naučila se plést a háčkovat. A říkala jsem si: proč se nezapojit, to je dobrý nápad,“ dodává Monika Hermanová. Ženy společně upletly šálu, která má bezmála dvacet metrů. „Aby byla co nejpestřejší, aby šeď toho kostela, aby to hezky kontrastovalo a vyniklo.“

Kostel je dlouhodobě ve špatném stavu

Kostel sv. Kateřiny v Havlíčkově Brodě je z jedné strany v sevření kamenného mostu, z druhé strany teče řeka. Právě vlhkost je hlavním problémem celé stavby. Poškození je patrné venku i uvnitř. „Měly by se dělat nové výmalby, ale hlavně nová střecha. Ty krovy nevypadají moc dobře,“ říká dále Michaela Krpálková.

V kostelíku se občas konají výstavy a koncerty, kterými se spolek snaží nalákat občany dovnitř. Uvidí tam interiér, který by stálo za to opravit, kostel odvlhčit a uvézt do provozuschopného stavu.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio