Díky hostitelské péči můžou život v běžné rodině poznat i děti z dětských domovů

31. květen 2024

V České republice je 142 dětských domovů. Žije v nich 6 345 dětí a mladých lidí. Jejich šancí, jak poznat běžný rodinný život, může být hostitelská péče.

Mezi hostitelskou a pěstounskou péčí je rozdíl. Hostitelská péče jsou vlastně dlouhodobé a opakující se kontakty dítěte z dětského domova s rodinou nebo i jednotlivci, kteří nejsou jeho biologickými příbuznými. Hostitelskou péči nejčastěji domovy využívají pro děti, které mají nižší šanci odejít do pěstounské péče.

Tereza Šindlerová je zakladatelkou Nadačního fondu Spoluživot

S hostitelskou péčí pomáhá například nadační fond Spoluživot. „Začátek mého příběhu byl před x lety neplánovaný. Potkala jsem kamarádku Angeliku Nevěřilovou, která byla zakladatelka organizace Dobré víly dětem, které jezdí za dětmi do dětských domovů trávit s nimi čas,“ vzpomíná zakladatelka nadačního fondu Spoluživot Tereza Šindlerová.

Za dětmi jezdila pravidelně, účastnila se letních táborů a zjistila, že ji tato práce naplňuje. „Pak jsem ale vyhořela, protože jsem měla svoji práci, tady jsem jezdila a pomáhala holkám a vlastně jsem si řekla, že skončím, ale že srdcem cítím, že tam nějak jako zůstanou s těmi dětmi napojená, ale že půjdu jinou cestou a půjdu ten svůj čas věnovat jednomu dítěti,“ vypráví.

Tereza Šindlerová proto začala svůj čas věnovat jediné dívce, patnáctileté Natálce. „Každou středu jsme byly domluvené, že jedu za ní na odpoledne. Domluvily jsme si, že bude chodit na taneční kroužek, kam jsem jí doprovázela. A pak přišlo to, že za ní chci jet se podívat i o víkendu na její představení toho tanečního kroužku a že bych ji chtěla vzít do Prahy, podívat se na jiné taneční vystoupení,“ pokračuje ve vyprávění.

Podle pravidel domova už ale takové aktivity nebylo možné provozovat bez jasného rámce. Tereza Šindelářová tak dostala první hostitelskou smlouvu.

Co všechno hostitelství obnáší? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.