Děti, které baví zpívat, mě soustavně nabíjejí energií, říká Helena Nosková

18. březen 2019

Sbor Sluko z Třebíče je dnes legendou. Po čtyřicet let se v jeho řadách učí děti zpívat, zdokonalují se v téže činnosti a hudebně rostou.

Po celou dobu je s nimi neúnavná a vždy pozitivně naladěná Helena Nosková, kterou Hela Dvořáková pozvala do Dobrého dopoledne.

Po studiích a založení rodiny si paní Nosková takříkajíc odskočila na deset do Karviné. „Sháněli jsme byt a mojí známí, kteří tam žijí, říkali: tady je bytů, vybereš si.“ Noskovi si vybrali byt a paní Helena stála jako zakladatelka u pěveckého sboru Permoník. „Byla to práce s mou kolegyní, která mě dost inspirovala.“

Po deseti letech se ale celá rodina vrátila zpět do Třebíče a získala místo v kultuře.

Sbor Slunko

V roce 1978 Helena Nosková založila pěvecký sbor Slunko. Za 40 let jím prošly stovky mladých lidí. „Někteří to v hudbě dotáhli až do profesionální úrovně a to je hezké. Také občas jezdím na jejich koncerty.“

Teto, Helčo…

Ač je mezi sbormistryní a jejími svěřenci často velký věkový rozdíl, tykají si. „Někteří mi říkají této, a říkají mi to i dnes, když jim je padesát,“ směje se paní Nosková. „Ustálilo se tam také oslovení Helčo,“ dodala.

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio

Související