Denisa vyrostla v dětském domově. Později zažila několik zvratů, znovu se ale staví na nohy

20. květen 2020

Denisa Hošková prožila dětství v dětském domově. Když dospěla, musela zařízení opustit a rovnýma nohama tak skočila do života, na který nebyla zvyklá.

Nikdo za ni nic nevyřizuje, musí vydělávat peníze a vést domácnost. Naštěstí na to není sama. Zapojila se do projektu Začni správně obecně prospěšné společnosti yourchance.

Jdu z děcáku…

„Ze začátku to bylo jupí, jdu z děcáku,“ vzpomíná Denisa Hošková. Brzy si ale uvědomila, že přišla o zázemí, a teď je vše jen na ní. Otce svého dítěte si vzala, zařídili byt, a nějaký čas jim to klapalo. „Pak už to šlo z kopce. Manžel peníze, co si vydělal, si nechal pro sebe,“ říká Denisa.

Domácnost tak musela financovat sama ze svých sociálních příspěvků. Od manžela s dítětem odešla, a na čas našla azyl u svého bratra v Písku. Ten ji seznámil se službami obecně prospěšné společnosti yourchance.

Lednička, pračka

„Pomáháme jim v různých oblastech života, ať už jsou to úřady, finance, práce, bydlení,“ říká koordinátorka projektu Začni správně projektu yourchance Ivana Longinová.

„Dali nám ledničku a pračku,“ přidává se Denisa. Od manžela si totiž neodnesla moc věcí, a bylo třeba zajistit potřeby dítěte, aby se Denisa nemusela bát, že o něj přijde.

V Písku poznala Denisa svého současného partnera. Rozhodli se, že začnou žít spolu. Hledali vhodný byt a místo, kde by bylo možné najít práci. Odešli do Ledče nad Sázavou. „Přítel Denisy, Jarda, je také z dětského domova, takže mají historii podobnou,“ říká Ivana Longinová.

V současné době končí Denise mateřská dovolená a hledá práci. V době koronavirové pandemie to není nic jednoduchého. Komunikace s úřady je náročnější a většinou probíhá elektronicky. „Ivanka mi pomáhala, říkala, co mám dělat,“ říká s úsměvem Denisa.

Se svým partnerem se také učili plánovat rodinný rozpočet. „Snažíme se neutrácet za blbosti. Jarda se snaží moc. Hledá různé přivýdělky,“ chválí partnera Denisa.

Spustit audio