David Bartoň: Vidět mé obrazy na plátně multikina bylo impozantní

26. listopad 2013

„Nejradši ze všeho mám zasněženou krajinu. Dalo by se říci, že je to graficky čistý. Podle mého názoru Bohuslav Reynek měl nejkrásnější krajiny právě ty zasněžený. Není tam tolik rušivých elementů jako v létě. Možná to je také leností, člověk nemusí používat tolik barev,“ v den, kdy byl malíř a kurátor David Bartoň hostem v Tandemu Tamary Peckové, ležel na Vysočině první letošní poprašek sněhu.

David Bartoň se narodil v Táboře a střídavě tvoří a žije v Telči a v Praze. Jeho obrazy si zahrály ve filmu režiséra Zdeňka Tyce Jako nikdy. Před patnácti lety je seznámil Jiří Dědeček. Tehdy malířovy obrazy ilustrovaly poezii v televizním pořadu Cizí slovo poezie.

„Teď mi Zdeněk Tyc zavolal, jestli jsem ochoten dát své obrazy do filmu a já jsem řekl, že jsem. Věděl jsem, že Jiří Schmitzer bude hrát malíře, věděl jsem, že to bude produkovat Ondřej Trojan,“ vzpomíná David Bartoň. Ve filmu nakonec hraje 75 jeho obrazů. Některé se mihnou, některé jsou vidět dlouho.

„Bylo to impozantní, líbilo se mi to. Plátno v kině má 10 možná 12 metrů, když je tam ten detail, vypadalo to hezky. Ale rozhodně neuvažuji o tom, že bych začal malovat takhle obrovské obrazy. Člověka omezuje prostor, kde tvoří,“ usmívá se David Bartoň

Do filmu Jako nikdy na objednávku domaloval krajiny z okolí Podmokelského mlýna, kde se film odehrává.

ruzovy

David Bartoň je také kurátor. V současné době spolupracuje hlavně s galerií Trifoil v Jihlavě.

„Přemisťování věcí je hlavní práce kurátora. Není to nejdůležitější část, ale hlavní. Co a jak přenést. Měl by mít výtvarný cit, měl by vědět, co chce vystavovat. Musí mít přehled. Musí mít kontakty. Píše články, zajišťuje pojištění, přepravu. To není moc velká zábava, ale nikdo jiný to za vás neudělá,“ konstatuje výtvarník David Bartoň.

V dubnu 2014 budou obrazy Davida Bartoně k vidění na výstavě v Domě Gustava Mahlera v Jihlavě.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio