Dálnice D1 produkuje v průměru 98 decibelů hluku. Na Vysočině je její nejhlučnější i nejtišší úsek

29. září 2023 13:29

Vědci z Centra dopravního výzkumu měřili hluk na celé dálnici D1. Teď vydali studii včetně takzvané hlukové mapy.

Prvním důvodem pro výzkum bylo zjistit, jak se změnila hlučnost dálnice po její modernizaci. Silničáři totiž na její povrch používali speciální nový materiál. Ten kombinuje beton s asfaltem a teoreticky měl hlučnost snížit. To se skutečně potvrdilo.

V průměru se hluk na dálnici snížil o tři decibely na hodnotu 98. Ta ale není limitní, někde to bylo výrazně méně, jinde naopak více. Zajímavé je, že oba rekordní úseky, tedy nejhlučnější a nejtišší, spolu přímo sousedí a oba jsou na Vysočině, nebo alespoň na její části.

Hlučnost povrchu vozovky komunikace D1 po modernizaci měřená metodou CPX 1 rok od uvedení do provozu. Zelenou barvou je zvýrazněna nejnižší hlučnost, červenou nejvyšší

Nejvíc hluku vědci naměřili mezi kilometry 75 a 66, tedy na úseku Hořice - Loket. Tam naměřené hodnoty dokonce přesahovaly 100 decibelů. Pro představu, to je hluk, který dělá například motorová pila. Jen o pár kilometrů dál mezi Humpolcem a Koberovicemi hlučnost klesala pod 97 decibelů.

Data si převzalo Ředitelství silnic a dálnic, které je teď může brát v úvahu třeba při plánování výstavby protihlukových stěn.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související