Čombe vzal Čombíka na první vandr, když mu bylo šest týdnů

10. červenec 2015

„Tak jako lidi sedí na motorkách, my jsme s báglama venku. Je to sounáležitost, kamarádství, scházení se s kamarády při kytarách, při ohníčkách, s muzikou. Je to životní styl,“ pokusil se definovat tramping tramp tělem i duší Milan Čombe Lhotský. Do Dobrého dopoledne přišel se svým synem Milanem Čombíkem, který poprvé trampoval, když mu bylo 6 týdnů.

To si pochopitelně nepamatuje, první opravdové trampování zažil až v první třídě. „S Českou tábornickou unií jsem jel na Slovensko na tábor do Ráčkovej doliny, to bylo úplně poprvé.“ A jak to bylo chvíli po jeho narození? S pravdou ven musel jeho tatínek.

Sociálku na vás, říkali Lhotským kamarádi na Sedlici

„Přišlo zvadlo, že je výroční oheň Červený sedmy na Sedlici, tak jsme se sbalili a vyrazili, no. Dali jsme malého do kočárku a přijeli jsme. Kamarád, profesor hudby na Janáčkově akademii, říkal: sociálku na vás. Čombík spal spokojeně v kočárku,“ směje se dnes při vzpomínce Milan Čombe Lhotský.

Čombíkovi je dnes 15 let a jen stěží si dokáže představit, co zažíval ve stejném věku jeho tatínek Čombe. „My jsme si užívali ten režim na plný pecky. Trampové jezdili vlakem a vlaková služba OSŽ byla naše noční můra. Vyhlášený v tomto směru byl Havlíčkův Brod, ti vojáci byli úplně posedlí, hledali nože a rozbalovali nám celty, vyhazovali nás z vlaků. V osmdesátých letech to trošku ustalo, ale sedmdesátá léta, to si nás opravdu vychutnávali,“ vypráví Milan Čombe Lhotský.

Svleč se tam. Smrdíš ohněm, volala na něj maminka z okna

Patří ke generaci, která zažila velkou vodu, která si vzala spoustu krásných míst, která trampové vyhledávali. „Jak zpívá Wabi Ryvola a Honza Vyčítal o Dolních Kralovicích. Tam se utopil nejkrásnější kout Vysočiny,“ vzpomíná Milan Čombe Lhotský.

Čtěte také

Na toulanou do přírody vyrazil poprvé, když mu bylo 13 let. Jeho otec miloval přírodu stejně, ale maminka pochopitelně mívala strach. Když se vracel domů, maminka se vyklonila z okna paneláku, kde bydleli, a křičívala, ať se tam svleče, že smrdí ohněm a je špinavý. „Tak jsem se svlékl na chodbě, všechno to zabalil do celty, rozložil to na balkoně, roztřídil a mamka to rovnou házela do pračky. Byly věci, které jsem bránil vlastním tělem, aby je nevyprala, třeba celtu, že jo?“

Komunita trampů a tuláků je menší, ale pořád tam někde je

Se zaujetím vyprávění svého táty poslouchal malý Čombík. „Přijde mi smutné a divné, že to museli zažívat. Neměli tak dobré podmínky, jako máme dnes. Teď to je lepší, můžeme cestovat, jak chceme. Ale zase je komunita trampů a tuláků menší, ale pořád tam někde je. Já jezdím s Dětským tábornickým klubem Praha, každý měsíc něco podnikáme,“ vypráví patnáctiletý tramp Milan Čombík Lhotský.

Rodina Lhotských patří mezi trampy k raritám. Zatímco Milan Čombe Lhotský se svojí paní Janou Čombicí Lhotskou patří k trampské osadě Tampico Praha, jejich patnáctiletý syn Čombík je čelen trampské osady Vlci Krouna. „Ty vlci jsou mi bližší. Já mám všude vlky a líbí si mi dekorace vlků a proto jsem si Vlky Krouna vybral,“ vysvětluje Čombík.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio