Čočka nebo Spoušť? To by nebylo ono. Zrcadlení je lepší

18. listopad 2014

Fotosoutěž je záležitost pro mnoho lidí, fotíme každý. Ale každý se nemůže označit jako fotograf. „Fotograf je člověk, který vidí trošku víc než ten běžný spotřebitel, který stiskne spoušť. Fotografii vnímám jako umělecký obor i přes její masivnost a živelnost taková je a měla by být,“ vyznala se v Dobrém dopoledni Milada Krásenská z občanského sdružení KUMŠT o své lásce k fotografii.

Letos už po čtvrté se v Bystřici nad Pernštejnem konala soutěž Zrcadlení. Původně vznikla jako soutěž regionální. „Vznikli jsme na Bystřicku a chtěli jsme fotografickou soutěž, která by se věnovala tomuto krásnému regionu. Velký zájem a odezva mohou za to, že jsme regionální témata museli rozšířit o ta celorepubliková,“ vysvětluje okruhy letošního ročníku Milada Krásenská.

Název musí s akcí přetrvat a musí pokračovat. „Každá fotografie je zrcadlem reality, také se nabízí technika zrcadlovky, zrcadla. Na Bystřicku je spousta vodních ploch, které tu krásu kolem zrcadlí. A kdyby se soutěž jmenovala Čočka nebo Spoušť, to by asi nebylo ono,“ vysvětluje krásný název soutěže paní Milada Krásenská.

Porota letos musela prohlédnout 777 snímků

Jedno letošní téma se týká pochopitelně Bystřicka. (Ne) všední den na Bystřicku, další odráží letošní téma Rok české hudby 2014 ve fotografii a ještě jeden okruh amatérským fotografům bystřičtí organizátoři nabídli, fotografický příběh.

Do letošního ročníku dorazilo 777 fotografií z dílny 78 fotografů. V průběhu června a září se může kdokoli na dané téma do soutěže přihlásit. „Po 30. září dostává fotografie k hodnocení porota. Porotci dostanou všechny fotografie, bodují v rozmezí 0 a 10 bodů. Po prvním kole se body sečtou a takto se vybere 30 top snímků z každého okruhu.“

Vítěze budeme znát až v den vyhlášení

Teprve v pátek před závěrečným galavečerem porota vybere vítězné snímky. „Aby soutěž byla objektivní, regulérní, aby měla vysokou úroveň, neměli by organizátoři do hodnocení vstupovat. Proto máme porotu a leckdy jim jejich roli vůbec nezávidím,“ přiznává nelehký úkol porotců paní Milada Krásenská.

Předsedou poroty je pan profesor Jindřich Štreit. „Každá umělecká aktivita, která se klube na svět, potřebuje svého garanta. Troufli jsme si oslovit tuto legendu dokumentární fotografie a on nás neodmítl,“ usmívá se paní Krásenská.

Vítězové objedou nejen Kraje Vysočina

Milada Krásenská na finální schůzce o vítězi každého ročníku Zrcadlení vždy pozorně poslouchá. „Porota opravdu říká, že kvalita přihlášených fotografií roste. Tím, že se stala po dvou ročnících, soutěží celorepublikovou, fotografové se navzájem inspirují a úroveň přihlášených snímků je rok od roku vyšší.“

KUMŠT hned první ročník Zrcadlení pořádal také letní fotografickou školu. „Vznikl velmi zajímavý projekt, který mapoval vznik bystřického náměstí. Vzniklo mnoho fotografií, které nabízely pohled na vznikající náměstí v Bystřici nad Pernštejnem, “ vzpomíná na první ročník soutěže jeho zakladatelka Milada Krásenská.

Vítězné snímky letošního ročníku Zrcadlení budou k vidění na putovní výstavě, která navštíví nejen města v Kraji Vysočina.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio