Co všechno se dozvíte z textů a čísel na pneumatikách

13. únor 2016
Motorsvět

V dalším díle pořadu Motorsvět připravila Veronika Vošická dvě témata – novinky v dopravních značkách a popisy pneumatik. Nově totiž existuje dodatková tabulka k dopravní značce s nápisem B4, která zakazuje vjezd určitých nákladních automobilů.

Konkrétně se jedná o skupiny automobilů „N“, kam patří i dodávky, vozidla s karoserií pick-up i auta kombi s dělící přepážkou.

„V praxi to znamená, více ostražitosti pro řidiče takových vozidel, protože nově budou muset hlídat i dodatkové tabulky, které by každé město mělo k zákazovým cedulím doplnit, pakliže chce do míst povolit vjezd vozidlům pod 3,5 tuny. V opačném případě zbývá řidičům ještě jedna možnost, vyjednat si do míst, kam jezdíme pravidelně, nějaké zvláštní povolení pro vjezd,“ vysvětluje Veronika.

Co všechno se píše na pneumatikách?

Text na pneumatikách nejsou nijak záživné. Neměli bychom je ale přehlížet obzvláště tehdy, pokud si koupíme obutí na své auto z druhé ruky. Prozradí nám totiž minimálně údaj o datu výroby pneumatik.

„Tento údaj musíte na boku každé pneumatiky vyhledat a nejčastěji je uveden za zkratkou DOT a je vytlačen, či jinak zvýrazněn do oválu a je vyjádřen čtyřmi čísly. Staří pneumatiky tak může mít tvar 2205 – tedy pneumatika byla vyrobena 22 týden roku 2005,“ upozorňuje Veronika Vošická.

Celý pořad si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: mik
Spustit audio