Co prodávám? Věci s příběhem, které se hodí k mým anglickým žárovkám, říká Prokop Sedlák

3. květen 2017

V předvečer otevření obchodu s netradičními interiérovými doplňky v něm jeho majitel Prokop Sedlák seděl a bylo mu smutno, že musí otevřít. „Koukal jsem se z té výlohy, ve které zářily anglické žárovky, které vše spustily, a říkal jsem si, že zítra přijdou lidi a ty pěkné věci, které tady mám, budou chtít koupit. Ale nakonec jsem samozřejmě otevřel,“ usmíval se v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

Počátek příběhu jeho obchodu Cirkuss byl zcela náhodný. Prokop Sedlák je v Jihlavě známý jako prodejce krmiv pro zvířata „Čím je člověk starší, tím víc si všímá starších věcí. Věcí, které mají historii, tradici, které mají příběh. Shodou okolností mojí dlouholetou zákaznicí je majitelka teď už bývalého zverimexu na Dvořákově ulici, tehdy už ukončoval činnost a my dostali nabídku, abychom tam s těmi krmivy v podnikání pokračovali.“

Najednou jsem viděl žárovky ve výloze toho zverimexu na křižovatce

To se ale vzhledem k umístění obchodu Prokopovi Sedlákovi úplně nezdálo, tak s díky odmítl. „Myšlenka ovšem zrála. Moje dcera studuje a žije v Anglii, tam je cítit úcta k tradici a ke starým věcem. Přitom jsem moderní člověk, mám rád moderní technologie, ale myslím si, že dnes, kdy se vyrábí a chrlí věci sériově, kdy se neřeší, jestli za dva roky budou ještě sloužit, že to je škoda. Je škoda zbavovat se starých věcí, které byly řemeslně udělány dobře nebo měly užitkovou funkci, která může pokračovat. Není potřeba se věcí zbavovat jenom proto, že potřebuji nový model něčeho,“ popisoval myšlenku, která stála u zrodu obchodu s věcmi s příběhem Prokop Sedlák.

Při jedné návštěvě dcery v Anglii narazil na žárovky, které vypadají jako ty, co osvětlovaly velké tovární haly. „Najednou jsem viděl ty žárovky ve výloze toho zverimexu na křižovatce. Viděl jsem večerní Jihlavu, kterou projíždí její obyvatelé, všimnou si výlohy s těmi mými žárovkami a říkají si: co to tam je, co to tam je? Nějaká restaurace, nějaká kavárna? Z toho vyplývá i název Cirkuss. Je to takové tajemství. Kdyby tam bylo napsáno: prodej žárovek, asi by k nám zvědavě nenakoukli,“ vypráví Prokop Sedlák.

Do obchodu přišla vitální babička, která zařizovala a zakládala v roce 1973 zverimex

Člověk naštěstí na začátku jakékoli cesty neví, co ho čeká. To byla podle Prokopa Sedláka výhoda. Jeho původní představa byla, že prostor vymaluje, pověsí žárovky a začne obchodovat. „Jenomže žárovky potřebují síť a napětí a přesně v téhle části rekonstrukce se zjistilo, že se v prostorách dlouhou dobou na nic ani nesáhlo. Muselo se začít odkrývat, restaurovat, měnit, opravovat, spravovat,“ vzpomíná Prokop Sedlák.

Dokonce ví, že poslední úpravy probíhaly v roce 1973. „Minulý týden do obchodu přišla taková vitální babička, jestli si to tam může prohlédnout. Ona datovala vznik zverimexu, protože ona byla ta, která ho v roce 1973 zařizovala a otevírala. Byla potěšena, jak jsme to opravili a když jsem jí ukazoval, kde jaká skříň stála, potvrdila mi, že přesně takhle to tam vypadalo v roce 1973,“ vypráví neuvěřitelný příběh Prokop Sedlák.

Jsou to věci staré, vzácné, jsou tam repliky, jsou tam i pitomosti, jsou tam věci, které si mi líbí

Těch příběhu je mnohem víc. „V době středověku to byl zájezdní hostinec, ve sklepeních jsou mohutné oblouky, klenby, dokonce je tam studna. V 19. století tam byla pekárna, z tohoto období pochází i železná podlaha, která dokonale dotváří interiér obchodu, a kterou jsme při rekonstrukci objevili, “ vzpomíná Prokop Sedlák.

A co tedy Prokop Sedlák prodává? „Je to směsice. Jsou to věci staré, vzácné, jsou tam repliky, jsou tam i pitomosti, jsou tam prostě věci, které si mi líbí. A to je princip nákupu. K žárovkám se hledají věci, které se k nim hodí. Máme dodavatele v Anglii, je to firma, která vybavuje interiéry restaurací a barů v Anglii. Jsou to věci, které někdo někde zanechal nebo vyhodil, oni je vezmou, zrestaurují nebo nechají v původním stavu a nabízí je dál, aby žily svým životem,“ vypráví Prokop Sedlák.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio