Chovat prasata se zemědělců nevyplatí. Na každý vykrmený kus doplácí asi tisíc korun

26. červen 2022 06:00

Třebaže za vepřové maso platí zákazníci v obchodech stále více, výkupní ceny pro zemědělce naopak klesají.

Někteří z farmářů podle jejich slov momentálně doplácí na výkrm jednoho prasete i tisíc korun, jiní začínají chovy omezovat. 

Zemědělci orientující se na chov prasat si stěžují na nízké výkupní ceny masa. Zatímco jejich náklady v důsledku války na Ukrajině a stoupajících cen krmiv a energií strmě rostou, za vykrmené čuníky podle svých slov dostávají stále méně a méně. 

Zemědělci ze Sedlejova

„Investovali jsme do výkrmny prasnic v roce 2019. Postavili jsme porodnu a halu pro předvýkrm. Následně rok na to jsme postavili druhou výkrmovou halu pro 800 kusů prasat už ve výkrmu a stávající máme 1.200 kusů ve výkrmu,“ počítá předseda družstva v Sedlejově Jindřich Pospíchal. 

Zemědělské družstvo v Sedlejově investovalo obrovské peníze do chovu prasat. „Ještě když jsme v březnu 2020 otevírali tu druhou výkrmovou halu, byla cena prasat 37 korun.“ Vše se ale začalo měnit v loňském roce, kdy Čína radikálně omezila import. Na evropském trhu ho tak začal být přebytek a cena šla dolů.    

Podle slov předsedy Pospíchala, doplácejí na každé vykrmené prase tisíc korun. „Zdražily komponenty do směsí, zdražil plyn, elektrika, hrozíme se toho, co bude dál. Ke snížení stavů jsme nepřistoupili, úvaha je ale na stole.“

Hrotovice

Jinde už ale přecházejí od úvah k činům, pokračuje předseda ZD Hrotovice Bohumír Hutař. „Už začínáme lehce omezovat, snažíme se prodávat selata. Nejsme schopni to takhle dál udržet. Jestli se to nezlepší, prasata zrušíme úplně.“

Ceny v obchodech přitom neustále rostou. Například za kilogram vepřové pečeně jsme podle dat statistiků platili před čtyřmi měsíce 127 korun, dnes je to 162 korun.

Spustit audio

Související