Chotěbořští řemeslníci vyrobili Praze pomník Jana Palacha, trvalo to půl roku

18. leden 2016

Na Alšově nábřeží v Praze je umělecké dílo amerického architekta Johna Hejduka, které vyrobily šikovné ruce chotěbořských řemeslníků. Majitel firmy Jan Kruntorád půl roku se svými lidmi vytvářel pomník Jana Palacha. V den 47. výročí Palachovy smrti byl se svojí rodinou u slavnostního odhalení památníku, který se jmenuje Dům syna a Dům matky.

Významný americký architekt John Hejduk pomník Jana Palacha věnoval Praze a československému lidu v roce 1991. Tehdy ho do Prahy pozval Václav Havel. „U příležitosti výstavy jeho prací v hlavním městě vznikla dřevěná podoba těchto památníků. Byly umístěny v zahradách na Pražském hradě, do té doby než shnily,“ krčí rameny Jan Kruntorád.

A kde to tady chcete vyrábět, ptal se profesor Williamson

Chotěbořský podnikatel dále upřesňuje, že dřevěná podoba památníků byla v pořadí již jeho druhá verze. Tu první vyrobil se svými studenty přítel Johna Hejduka profesor James Williamson na univerzitě v americké Atlantě. „Právě pan Williamson s dcerou Johna Hejduka Renatou na naší práci velmi pozorně dohlíželi.“

Jan Kruntorád

Když profesor Williamson poprvé dorazil do Chotěboře, byl velmi překvapen. „Ptal se, kolik obyvatel tahle vesnice má a když viděl naši firmu, velmi ho zajímalo, kde to jako chceme vyrábět,“ usmívá se Jan Kruntorád a dodává, že všichni, se kterými se při výrobě památníku setkal, si neuvěřitelně sedli i po lidské stránce.

Byl rozhodnutý do toho jít. Památník Palachovi pro něj hodně znamená

K zakázce se firma z Chotěboře dostala díky klasickému výběrovému řízení. Zadavatelem byla Galerie hlavního města Prahy. „Bylo to náhodou, dozvěděl jsem se od známého, že se bude dělat památník Palachovi. Zkusil jsem to, byl jsem rozhodnutý, že do toho chci jít, z morálního hlediska. Zkrátka zanechat tady odkaz Jana Palacha a taky ho trošku posunout,“ vysvětluje Jan Kruntorád okolnosti, za kterých se malá chotěbořská firma k téhle zakázce dostala.

Rozměrově je to opravdový monument. „Je sedm metrů vysoký, podstavec je 2,8 na 2,8 metrů. Každá socha váží deset tun. Firmu jsme nafukovat nemuseli, něco se přestěhovalo, nemáme moc velké prostory, takhle tam po sobě šlapeme, ale museli jsme se s tím půl roku poprat. Nejtěžší bylo vtisknout dílu takovou podobu, jakou by si představoval zesnulý John Hejduk. Od toho tam byl profesor Williamson, hádali jsme se o každý šroubek, o každém detailu,“ vzpomíná Jan Kruntorád.

Dívat se průhledy v pomnících je silný zážitek

Instalace samotných pomníků probíhala asi měsíc před slavnostním odhalením. Dům matky je vyroben z cortenu, což je materiál, který na vzduchu oxiduje a zkoroduje. „To byl důvod, proč jsme je tam umístili o měsíc dřív, aby stihl trochu zhnědnout. Samotná přeprava byla také dobrodružství. Do Prahy se jelo asi čtyři hodiny, několikrát se pomník zasekl. Na nábřeží bylo zabrané parkoviště, byl tam obrovský sto padesáti tunový jeřáb, aby všechno dopadlo, jak mělo,“ vypráví Jan Kruntorád.

Johna Hejduka při tvorbě podoby pomníku Janu Palachovi inspiroval americký básník David Shapiro. V roce 1969 napsal báseň Pohřeb Jana Palacha. Jan Kruntorád upozorňuje na to, že je neuvěřitelné, jak Američané vymysleli něco, co tak nádherně zapadá na Alšovo nábřeží. „Obě části památníků mají speciální průhledy. Z Domu matky je vidět na Pražský hrad a na druhou část památníku, tedy na Jana Palacha. Průhledem Jana Palacha vidíte Filozofickou fakultu s jeho posmrtnou maskou, která je tam umístěna. Je to silný zážitek,“ uzavírá Jan Kruntorád z Chotěboře.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio