Chotěbořská základní škola začne využívat dešťovou vodu ze střech

28. prosinec 2019 06:00

Chotěbořská Základní škola Buttulova začne využívat dešťovou vodu ze střech ke splachování na toaletách.

Voda zachycená v nádrži by přes léto mohla například sloužit i k zalévání městských záhonů a trávníků. Na projekt skoro za milion korun dostala radnice dotaci, uskuteční ho v příštím roce. Médiím to řekl starosta Tomáš Škaryd (ČSSD).

Nové rozvody

„Je to pro nás taková pilotní záležitost, ověření, jestli to bude vůbec fungovat,“ řekl starosta. Do školy chodí okolo 350 dětí. Na využívání dešťové vody už byla budova připravená při opravách sociálních zařízení. „Teď se vybuduje systém zachycení vody, bude napojený na stávající rozvody,“ řekl Škaryd.

Z předpokládaných nákladů projektu 940.000 korun pokryje 85 % dotace z programu Životní prostředí. „Nerealizovali bychom ho bez dotace, protože návratnost tam je poměrně dlouhá,“ uvedl Škaryd. Využívání dešťové vody, která bez užitku odtéká do kanalizace, by podle něj ale mohlo pomoci šetřit pitnou vodu.

Pitná voda

Do Chotěboře teče pitná voda z pramenišť u Podmoklan v Železných horách vzdálených okolo deseti kilometrů. I tam se hladina podzemní vody v minulých suchých letech o něco snížila. „Deficit tam určitý je, ale zatím se nestalo, že by tady ta voda nebyla,“ řekl starosta. Doplnil, že vodárenská soustava je propojená tak, že by se do města případně dala přivést pitná voda i z přehrady Švihov.

Dešťová voda

Dešťovou vodu už na Havlíčkobrodsku využívá obec Okrouhlice, systém je v nové budově základní školy. Vodou ze střech se splachují toalety a zalévá zahrada. „My jsme se před čtyřmi lety potýkali s nedostatkem pitné vody a já si myslím, že s pitnou vodou je potřeba šetřit,“ řekl starosta Lubomír Pospíchal při zářijovém otevření školy.

zdroj: ČTK
Spustit audio