Chodí s chlapy na pivo a v její kanceláři visí klíče od všech krytů pod jadernou elektrárnou

2. červenec 2020

Bohunka Horáková je ženou v mužské profesi. V Jaderné elektrárně Dukovany má na starost havarijní plánování a připravenost.

Sama o sobě říká, že v ženském kolektivu nikdy nepracovala, takže jí na práci mezi samými muži ani nepřijde nic zvláštního.

„Nemůžu porovnávat, jaké to je pracovat s ženami, od malička jsem pouze mezi chlapy,“ vysvětluje Bohunka Horáková, která byla dříve i policistkou. S kolegy v práci podle svých slov vychází dobře. „Berou mě jako chlapa, chodíme na pivo, na fotbal, sama jsem hrála fotbal, takže si povídáme o všem, co si chlapi normálně povídají.“

Důležitá je psychická odolnost

Střední školu vystudovala slaboproud a vysokou školu speciální pedagogiku. Má tedy jak technické, tak i humanitní vzdělání. Stejně ale Bohunka Horáková připouští, že největší výhodou pro ni je, že pracovala u bezpečnostních složek.

„Byl to bonus pro havarijní plánování, že se jen tak hnedka nesložím,“ dodává pohledná blondýnka s velkým úsměvem na tváři. Její prací je připravovat zaměstnance elektrárny na málo pravděpodobné i jen teoretické události. Všechno musí mít lidé tak zažité, aby se chovali podle předem přesně nacvičených postupů.

Počet žen v jaderné energetice za posledních pět let vzrostl

O více než dvacet procent stoupl za posledních pět let počet žen, které pracují v českých jaderných elektrárnách. Aktuálně jich je zaměstnáno v Dukovanech a v Temelíně 282 a další působí v dodavatelských firmách.

Jejich počet v původně silně mužském prostředí překročil deset procent z celkového počtu zaměstnanců a toto číslo dál roste.

Výjimkou nejsou jaderné fyzičky, laborantky, ale třeba i jeřábnice

Specialistky, manažerky, jaderné fyzičky, ekonomky nebo třeba jeřábnice, laborantky a samozřejmě kuchařky. Zaměření žen pracujících v jaderných elektrárnách je velmi pestré. 

„Pohlaví nebo věk nerozhodují o tom, zda člověk u nás získá práci a rozvíjí kariéru. Klíčové jsou znalosti a schopnosti, a je jen dobře, že se ženy dokáží prosadit v našem oboru. Současně registrujeme i rostoucí zájem například v rámci jaderných maturit či letních univerzit, “ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

autor: Michal Malý