Čeští trampi si zazpívali při předávání Řádu Čestné legie. Účastnili se oslav 70. výročí vylodění v Normandii

Z náhodných setkání občas vzniknou pevná přátelství. Stalo se to i Pavlu Koníčkovi z Ledče nad Sázavou a jeho kamarádům. Povídání o českém trampingu je přivedlo až na oslavy sedmdesátého výročí vylodění americké armády ve francouzské Normandii. A je třeba říct, že se tam v žádném případě neztratili v davu.

Na začátku byla prosba francouzských profesorů o pomoc s poznáváním českého trampingu. Chtěli pak o něm vyprávět svým studentům. "Mluvil jsem s jejich jedním členem Vladimírem Claudem Fišerem," říká Pavel Koníček s tím, že rodiče Vladimíra Fišery utekli z Československa v roce 1948, a Vladimír, i když se narodil v Paříži, mluví česky.

Povídání přerostlo v přátelství. Vladimír Fišera nakonec trampy pozval k sobě do Normandie. "Říkal, mám barák blízko Utahu, pláže, kde se vylodili američtí vojáci. U mě se bude předávat Řád Čestné legie vojákovi amerických mariňáků," vzpomíná Pavel Koníček. Byl rok 2014, sedmdesát let od vylodění.

Pavel Koníček nejel do Francie sám. Jeli s ním Kamarádi staré řeky, trampská kapela, se kterou si sám občas zazpívá. "Přijela četa americké armády v polních uniformách. Potom šel jeden z těch vojáků, připnul Řád čestné legie," vzpomíná na okamžiky, které v něm dodnes vyvolávají velké emoce.

Po dekorování totiž najednou začali Kamarádi staré řeky hrát hymnu amerických námořníků. "A začali to zpívat česky!" dodává s tím, že toto vystoupení nikdo neplánoval. Přišlo spontánně. "Povídali mi, že to k tomu patří, jsou to experti," směje se tramp.

Spustit audio

Související