Českým hokejistům chybí individuální dovednosti, rychlost provedení a rozdíl v zakončení

9. leden 2017

V Kanadě je hokej populárnější než v Evropě, říká sedmnáctiletý brankář české reprezentace a odchovanec jihlavské Dukly Jakub Škarek, jeho slova potvrzuje asistent trenéra reprezentační dvacítky a trenér jihlavských mladších dorostenců Petr Svoboda. „V Kanadě to je náboženství, pro mě jako pro trenéra je to svátek. Je to mekka hokeje, začalo se tam s ním, vymysleli ho tam. I lidi hokeji rozumí.“

I přes to, že kapacita montrealské haly byla přes dvacet tisíc, Jakub Škarek tvrdí, že tam byl klid. „Oni tam nemají kotle tak, jako tady. Diváci se ozvou jenom při šanci, při dobré srážce, nebo při gólu, v tom je to klidnější. Člověk to vnímá, že těch lidí tam je hodně. I tady v Jihlavě chodí hodně lidí, já v tom zas takový rozdíl neviděl, ale jako nervozita v tom byla. Přeci jenom to je mistrovství světa. To je pro každého sen si tam zahrát a pro mě byla čest reprezentovat tuhle zemi,“ vypráví Jakub Škarek.

Musíš makat pořád, nikdy nevíš, kdo se na tebe přijede podívat

Petr Svoboda na mistrovství světa juniorů před šestnácti lety došel nejvýš, přivezl si zlatou medaili. „Hráči se ptají, jaké to bylo, jaké to je v NHL, když jsem tam hrál,“ vyprávěl jihlavský trenér. Všichni si totiž uvědomují, že v hledišti sedí vyhledavači talentů ze zámoří. „V hlavě to mám, je to tak. Je to jejich práce sledovat hráče. To i tady v Česku, v Jihlavě se na mě může přijet někdo podívat. Pan trenér Jaroš říká, že musím makat pořád a nikdy nevíš, kdo se na tebe přijede podívat. Já musím makat jak v zápase, tak v tréninku a počítat s tím,“ říká teprve sedmnáctiletý hokejový brankář Jakub Škarek.

Hráči po neúspěšném čtvrtfinálovém zápase s Kanadou měli čtyři dny volna. „Stihli jsme se podívat po městě a všechno bylo v pohodě, ani jsme neudělali žádnou ostudu,“ usmívá se Jakub a Petr jeho slova doplňuje. „My je nehlídáme, jsou už dospělí. Jenom jsme jim kladli na srdce, že i když nehrají, pořád reprezentují Českou republiku.“

Rychlost rozhodování, rychlost a přesnost zakončení ve finále dělá strašně moc

Trenéři trávili volno na zápasech. „Pro nás je to svátek, semifinále, finále. To je svátek hokej. Viděli jsme top týmy, z trenérského hlediska vám to strašně moc dá. Všímáte si hráčů, jejich dovedností. Mám nějaké úkoly ve dvacítce, tak se dívám, jak to hrají ostatní, ať už jsou to přesilovky a oslabení, jejich systémy a učím se z toho,“ vypráví Petr Svoboda.

Petr Svoboda, trenér hokejového dorostu

A v čem je rozdíl, co čeští hráči nemají? „Jsou to individuální dovednosti a rychlost toho provedení, v tom je největší rozdíl. A rozdíl v zakončení. Ta rychlost rozhodování a rychlost a přesnost zakončení ve finále dělá strašně moc. Proč to tak je, nevím. Tohle práce v klubech, buď se to povede a v uvozovkách jsme slavný my, ale ten největší kredit mají trenéři v klubech. Nebo se to nepovede a jsme nejhorší my. Když je kluk dobře připravený z klubu, tak my slízneme smetanu,“ vysvětluje Petr Svoboda.

Baráž s Duklou, dobrý výsledek s osmnáctkami a maturita, to jsou Škarkovy plány

Jakub Škarek v seniorské soutěži nastoupil v 15 letech. „V den mých 14. narozenin jsem poprvé trénoval za áčko. Pan Jaroš mě tam vzal, chci trenérům moc poděkovat za šanci, kterou mi dali. Hráče jsem znal, ale přeci jenom zápas je něco jiného než trénink Musím říct, že jsem byl před prvním pěkně vyklepanej, ale užil jsem si to,“ usmívá se sympatický student jihlavského gymnázia Jakub Škarek. A plány do budoucna? „Vybojovat s Duklou baráž, uspět s osmnáctkama na mistrovství světa, odmaturovat a pak se uvidí,“ říká s pokorou brankářský talent z Jihlavy.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.