Český design a ekologické zahradničení z Vysočiny slaví úspěchy ve světě

27. červen 2024

Firma Plastia z Nového Veselí je příkladem toho, jak lze spojit design, ekologii a odpovědný přístup k zahradničení. Jejich úspěchy na mezinárodní scéně ukazují, že český design má stále své místo mezi světovou špičkou.

Plastia vznikla v 90. letech a z původního prodeje partiového zboží se postupně transformovala na firmu zaměřenou na výrobky pro zahradničení. „Měli jsme vztah k přírodě od samého začátku,“ říká Lenka Novotná, která má na starosti vývoj a marketing. „Můj manžel pochází z rodiny s dlouhou historií hospodaření, takže přirozeně tíhneme k péči o půdu a krajinu.“

Jedním z největších úspěchů firmy je ocenění Red Dot Design Award za kvalitní produktový design. „Bylo skvělé vidět, že český design má své místo na světové scéně. Naše produkty, jako je například kompostér nebo nádoba na bioodpad, byly velmi dobře přijaty,“ dodává Lenka Novotná.

Káva jako zdroj pro kompostování i design

„Kávová sedlina je často považována za odpad, ale ve skutečnosti je to cenný zdroj. Z kávové sedliny lze získat olej pro kosmetické účely nebo ji použít jako peeling. My ji také využíváme pro barvení plastů, což dává našim výrobkům nejen krásný vzhled, ale i příjemnou vůni kávy,“ vysvětluje Lenka Novotná.

Kávová sedlina patří také do kompostu. „Kávovou sedlinu je třeba přidávat do kompostéru opatrně, aby nedošlo k narušení pH nebo k přemnožení nežádoucích mikroorganismů,“ vysvětluje.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.