Česko zpívá koledy i v Miláně a Madridu

9. prosinec 2015

Letos popáté pořádá Deník předvánoční akci po celé republice - Česko zpívá koledy. „Nahlášeno je přes sedm set míst v republice, z toho třicet na Vysočině. A zpívat se bude třeba i v italském Miláně,“ prozradil šéfredaktor vysočinských Deníků Marcel Moržol.

„První ročník jsme společně s Českým rozhlasem a sborem Slunko zorganizovali jen na jediném místě kraje - na Karlově náměstí v Třebíči. Bylo to v roce 2011. V rámci Třebíče se na další tři roky zpívání přestěhovalo do židovské části města a letos se vracíme zpět na náměstí,“ zavzpomínal host Region.

Nejde nám o překonávání rekordů, ale o atmosféru

Ne všechna místa, kde se v podvečer zpívají určené koledy, jsou Deníkem registrovaná. Těžké je také zjistit počet zpěváků. „Kolik se zapojí lidí, to odhadujeme z údajů od jednotlivých organizátorů. Loni to bylo kolem čtyř tisíc lidí. Dokonce se na nás obrátila agentura, že bychom si mohli nechat zapsat naši akci jako rekord. Rozhodli jsme se, že nám nejde o rekordy, ale o tu atmosféru. Aby si to v každé obci udělali podle sebe, přidali se třeba děti z umělecké školy nebo vánoční trhy nebo jiná aktivita. Hlavně, aby jim bylo dobře,“ řekl v Dobrém dopoledni Marcel Moržol.

Čtěte také

I malá obec se může dostat do novin

Pro pořadatele se vyplatí, když se k účasti dopředu přihlásí. „Když se nahlásí, tak obcím děláme reklamu, píšeme o nich, uděláme fotku z příprav. I malé jindy zapomenuté vesničky tak mají možnost dostat se do novin,“ lákal Moržol. Obce a spolky také dostanou texty koled nebo i nahrávku a mohou zasáhnout do výběru koled pro daný rok.

Oblíbené koledy mají několik verzí textů

Ujednotit se na stejných slovech je důležité, protože u oblíbených koled často bývá i několik verzí slov. „Pořadatelé od nás texty dostávají a zpěvníček vyšel i v Denících,“ poradil Moržol.

Zpívají se 3 plus 2 plus 1 koleda

V roce 2015 zaznělo Českem pět a někde i šest koled. „Tři skladby jsou stálé: Nesem vám noviny, Narodil se Kristus pán a Půjdem spolu do Betléma. Z hlasování potom vzešla další dvojice koled pro rok 2015: Pásli ovce valaši a Jak jsi krásné, neviňátko. A dobrovolně si zájemci mohou ještě přidat vánoční písničku Vánoce, vánoce přicházejí. Někdo ji vyžaduje, jiní ji rádi nemají. Tak ji necháváme volně, jako doplňkovou píseň,“ uvedl host.

Marcel Moržol s moderátorkou Tamarou Peckovou

Zpívání českých koled i mimo republiku

K čistě domácí předvánoční akci se přidávají i krajané v zahraničí. „Jedním ze zajímavých míst je italský Milán. Já jsem tam v říjnu byl a sešel jsem se s paní, která v Miláně provozuje českou školičku. A ta právě organizuje zpívání českých koled ve stejném termínu jako u nás. Loni zpívali kousek od milánského dómu a vzbudili velký zájem. Podle našich informací se přidat s českými koledami hodlají taky v Mnichově, Madridu, Dubaji, Poznani a na mnoha dalších místech světa,“ řekl šéfredaktor Deníků v našem kraji Marcel Moržol .

Spustit audio