Česko platí kartou. Stát podporuje zavádění terminálů třeba i v malých vesnických obchodech

28. březen 2022 06:00

Hotově na nebo kartou? Možnost platit bezkontaktně je stále častěji možné i v malých obcích, ale ne všude. 

Otázku na způsob platby lidé mohou řešit v českých obchodech čím dál méně, protože bankovní terminály pronikají častěji i do venkovských prodejen. 

Jsou ale stále místa, kde si bez peněz v hotovosti nenakoupíte. Právě pro ně je určený program ministerstva průmyslu a obchodu Česko platí kartou.

Jihlávka

V obci Jihlávka na pomezí Vysočiny a Jihočeského kraje v tamním krámku kartou nezaplatíte. Je to vesnice, kde žije asi 200 obyvatel, z podstatné části jde o seniory. V místním obchodě nakupují jen základní potraviny a drobnosti. 

Stejně jako paní Kateřina, která nese na zádech svou dceru. „Když třeba malá chce pitíčko nebo rohlíky nejsou, jinak si taky nakoupíme jinde. Jezdíme do Studené, do Počátek.“ Kolem obchodu prochází Petra, další mladší z obyvatelek vesnice. „Já tady nenakupuju, ale chodím sem nakupovat.“

Česko platí kartou

Výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková uznává, že v Česku je stále řada míst, kde se kartou platit nedá. Někde je způsobuje nedostatečné připojení k internetu, jinde se to obchodníkům nemusí vyplatit. „Pro mnohé obchodníky to byly výdaje právě na zahájení této aktivity a až do té doby, než se přes terminál začne platit určitý objem, to jsou zbytečné výdaje.“

V programu Česko platí kartou získají obchodníci a úřady terminál na první půlrok zdarma. Podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěcha Srnky bylo takto poskytnuto skoro 17 tisíc terminálů a přes 1100 platebních bran.

Původně měl program skončit 31. března. Ministerstvo se ho ale rozhodlo prodloužit.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související