České brambory ohrožuje hnědá hniloba. Farmářům hrozí likvidace polí, zákazníkům vyšší ceny

30. leden 2017

Čeští farmáři budou muset letos dodržovat přísnější pravidla při pěstování brambor. V Česku se objevila nebezpečná hnědá hniloba brambor, která způsobuje úhyn plodiny. Bakterie se nyní vyskytuje v řekách Dyje a Labe, tedy v oblastech, kde se pěstují hlavě rané brambory. Pěstitelé se tak musejí připravit na častější testování a kontroly sadby. A spotřebitelé zřejmě na vyšší cenu.

Hnědá hniloba brambor patří mezi nejzávažnější choroby těchto plodin po celém světě. Způsobuje vadnutí listů, zahnívání hlíz a úhyn rostliny. Původcem je bakterie Ralstonia.

Odborníci z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského ji poprvé zjistili v roce 2010 ve vzorku vody z Labe.

Bakterie se loni objevila na deseti místech v řekách Dyji a Labe. Zástupci Českého bramborářského svazu proto na letošek připravili přísnější podmínky pro pěstitele, týkají se skládkování brambor v okolí řek a zalévání.

„Budeme umožňovat závlahy ze zamořených částí toku. Bude ale nařízeno, že hlízy poté nemohou být považovány za zcela zdravé. Budou moci být zpracovány pouze ve zpracovatelských závodech, které mají takový systém využití odpadů, které zamezí, aby se dostaly na ornou půdu, kde se pěstují brambory,“ vysvětluje Michal Hnízdil z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Pěstitel bude muset pole zlikvidovat

Odborníci budou také častěji testovat povrchovou vodu, více kontrolovat sadby brambor a samozřejmě i dovoz. Pozor si chtějí dát zejména na země, kde je bakterie Ralstonia rozšířená, tedy hlavně na oblasti severní Afriky.

Pokud se hnědá hniloba brambor na poli objeví, bude muset pěstitel zlikvidovat ohnisko nákazy. Bude se to týkat nejen pole, ale třeba i brambor a dalších lilkovitých rostlin rostoucích divoce okolo. Na takovém území pak v dalších letech brambory vůbec nebude smět pěstovat.

Přísnější opatření se dotknou třeba i likvidace odpadu z balíren. Brambory tak mohou podle předsedy Českého bramborářského svazu Miloslava Chlana podražit. „Je to docela složité a drahé. Osobně si myslím, že to prodraží i zabalení a zpracování brambor, což není dobře pro naše spotřebitele, protože někdo to musí zaplatit.“

Rozšíření hnědé hniloby brambor mohly podle některých odborníků způsobit předchozí mírné zimy. Letošní mrazivá zima by tak mohla pěstitelům spíše pomoci.

Spustit audio