Červotoč ovlivnil podobu výstavy Baroko na Havlíčkobrodsku

22. květen 2014

Obětoval všechny své dovolené za poslední čtyři roky. Jezdil po archivech, pátral, bádal a úsilí bylo odměněno. Nalezl obraz Německého Brodu z roku 1813. Nikdo o něm do té doby nevěděl. „Byla to radost,“ skromně popsal pocity Aleš Veselý, mladý historik umění Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě, který do Tandemu dorazil společně s ředitelkou Hanou Novákovou. Řeč byla o výstavě Baroko na Havlíčkobrodsku.

„Dolaďujeme, hledáme drobné chyby. Jako vždy na poslední chvíli se seřizují světla. Tu a tam se objeví nějaký překlep na popiscích. Člověk to čte pořád dokola a stejně mu něco unikne. Nebo když si nevypnete automatické opravy v počítači, tak vám jména, která nezná, přepíše tak, že nestačíte divit,“ vypočítává poslední povinnosti před výstavou Hana Nováková. Aleš Veselý dodává, že nejhorší je, když chybu odhalí návštěvník a přijde je na ni upozornit.

Červotoč kazí plány

Kurátor výstavy Aleš Veselý v Tandemu přiznal, že před zítřejší vernisáží je ve fázi rezignace. I přes všechnu snahu a pečlivou přípravu vás může překvapit cokoli. „Budeme mít dva obrazy bez rámu, protože jsou napadeny aktivním červotočem. S tím nikdo nepočítal. Obrazy byly 4 m nad zemí, fotilo se to a nikdo nic neviděl. Ten rám drží jen polychromie a zlacení a to se bohužel zjistilo, až se obrazy sundaly,“ vypráví Hana Nováková.

Obrazy objevil Aleš Veselý

Pohled na Havlíčkův Brod z roku 1813 Aleš Veselý našel náhodou. Hledal informace o autorovi tohoto obrazu v jiné souvislosti a náhodou se dostal na stránky Rakouské národní knihovny. Ve sbírkách této knihovny je asi 400 pohledů na česká města, na hrady a zámky z pera malíře Jana Antonína Venuty.

Ukázalo se: máme

„Mají stránky kvalitně udělané, je tam český překlad a vyhledavač, do kterého napíšete název města, které vás zajímá a ukáže vám to: máme, nemáme. Je to radost, když člověk objeví něco nového. Každý ten objev potěší. Může se vám stát, že projdete deset metrů archiválií a nenajdete nic.“

„Všichni jsme se sešli u počítače a všichni jsme koukali Alešovi přes rameno. Hned jsme zjišťovali, za jakých podmínek lze věc získat. Na výstavě máme pouze pohled na Německý Brod a Polnou. Mají tam i jiná města z našeho regionu, možná se s Rakouskou národní knihovnou domluvíme a uspořádáme výstavu jen z těchto vedut,“ vzpomíná na chvíle objevení neznámého obrazu Německého Brodu z roku 1813 Hana Nováková.

Moje děti výlety po archivech moc nebaví

Paní ředitelka si práce Aleše Veselého hodně váží. „Jsem šťastná, že mám kunsthistorika, který svou prací žije. Jen mám strach, že mu to nebude rodina moc dlouho tolerovat,“ chválí mladého historika Hana Nováková. Aleš Veselý tvrdí, že ne. „Manželka mi to toleruje, jen děti to bádání moc nebaví.“

Výstava Baroko na Havlíčkobrodsku je společné dílo Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě, Moravského zemského archivu v Brně - Státního okresního archivu Havlíčkův Brod a Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod.

K vidění je bezmála 150 exponátů od dvaceti zapůjčitelů. K vidění budou obrazy, plastiky, archeologické památky, mapy, plány, veduty, pečeti, typáře, cechovní památky, fotografie významných architektonických objektů a další dokumenty.

Výstava Baroko na Havlíčkobrodsku potrvá až do 7. září 2014. Více informací na www.galeriehb.cz.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio