Ceny některých nemovitostí vzrostly o sto procent

16. leden 2018

V Poradně Českého rozhlasu Vysočina jsme zmapovali realitní trh s makléřem Josefem Smolíkem. A jak říká, loňský rok byl z pohledu realitní kanceláře rokem úspěšným.

Situace na realitním trhu v současné době není ale moc dobrá pro kupující. Ceny nemovitostí jsou na svých historických maximech. Naopak mohou vydělat ti, kteří chtějí prodat. Za svůj majetek mohou požadovat peníze, kterém by jim kupující dříve pravděpodobně nedali. Na druhou stranu jsou i přísnější podmínky pro získání hypotečního úvěru. Lidí, kteří si mohou nemovitost dovolit koupit tak ubývá.

Rok 2017 byl rekordní

„Ceny nemovitostí vzrostly docela rapidně. Když to porovnám s roky 2014, 2015, kdy jsme byli ještě trochu v krizi, tak to šlo o více jak sto procent nahoru. Takže rok 2017 byl opravdu na vrcholu realitního trhu, co se týká cen. Zájem byl extrémně velký. Bohužel nebylo úplně tolik co prodávat,“ říká Josef Smolík.

V Jihlavě nevznikly žádné nové byty

Konkrétně v krajském městě se v roce 2017 developerům nepodařilo postavit žádný nový objekt s byty. V nabídce tak nejsou žádné nové byty a zájemci se musí spokojit pouze s těmi staršími v panelových domech. V Jihlavě je v plánu stavba několika bytových domů, které se už začínají prodávat, takže v roce 2018 by už k většímu růstu cen dojít nemělo, naopak by mohli mít kupující více na výběr, což může ceny starších bytů naopak začít tlačit níž.

S prodejem nemovitosti už není na co čekat

„Myslím si, že prodávající klienti nemusí podléhat panice. Myslím si, že se ceny zhruba udrží. Je ještě předpoklad, že pravděpodobně i v roce 2019. Další prognózy si netroufám předvídat. Není úplně stres, klient to nemusí řešit pod časovou tísní, ale pokud je rozhodnutý prodat, tak na druhou stranu není na co čekat,“ říká host.

Spustit audio