Bytový architekt vám pomůže podívat se na váš domov jinýma očima

25. únor 2016
Dobré odpoledne

Všichni chceme, aby se nám doma líbilo a abychom se tam cítili příjemně. Často ale žijeme roky ve stejných místnostech se stejným nábytkem a doplňky a už ani nevnímáme, že nám to doma neladí. „Bytový architekt vám pomůže podívat se váš domov jinýma očima a nasměrovat to vaše nejbližší prostředí blíže k vašim snům a požadavkům,“ představila Šárka Paclíková z havlíčkobrodské firmy Design gris.

„Každý má jiné představy, něco jiného se mu líbí. Kdybychom měli všichni nějaké uniformní interiéry, tak bychom se tam určitě všichni dobře necítili,“ potvrdila jedinečnost požadavků klientů bytová architektka.

Sebekrásnější kus nechte v obchodě, pokud se k vám domů nehodí

Stává se, že se vám v obchodě líbí krásný kus nábytku, ale když si ho přinesete domů, tak už najednou tak pěkný není. Jednoduše se k vám domů nehodí. „Je potřeba brát ohled na interiér. V místnosti už mám jiný nábytek, různé barvy, doplňky a ne vždy společně všechno ladí. Proto se stává, že i výjimečný a krásný kus v některých prostředích prostě nemá své místo,“ řekla Šárka Paclíková.

Důležité je, aby všechno u vás doma společně hrálo

Pokud se vám v jednom obchodě líbí podlaha, jinde skříň a v dalším zase lampa, tak když to potom dáte doma dohromady, výsledkem můžete být zklamáni,“ varovala v odpolední poradně na Regionu bytová designérka.

„Vždy by měla být jedna barva nebo jeden dekor dřeva výrazný a dominantní. K tomu potom už ladíme ostatní barvy a doplňky. Interiér by měl působit celistvě. Velké množství různých dekorů dřeva nebo barev k tomu nepřispívá,“ dodala Paclíková.

Trvalé zařízení volte spíš neutrální a barevnost dodejte prostoru pomocí doplňků

„Výrazné barvy se dříve nebo později okoukají, a tak doporučuji k výmalbě stěn a u trvalejších kusů nábytku vybírat spíše neutrální nebo méně nápadné tóny a výrazné barvy použít na doplňky. Polštáře, textil, květináče a podobně. Ty se dají jednoduše obměnit, když se vám okoukají,“ poradila bytová designérka.

Oblibě se opět těší tapety

Tak jako v dobách před několika dekádami se ke slovu opět hlásí tapety. „V dnešní době se ale nepoužívají plošně na celou místnost. Ozdobíme s nimi třeba jednu ze stěn nebo je využijeme jako dekorativní prvek za jídelní stůl a podobně. Tapet je velká spousta, mají plastickou strukturu, potisky, lesknou se a využívá se při nich různých zajímavých efektů,“ inspirovala posluchače Regionu Šárka Paclíková.

Bytového architekta nepotřebuje jen nový prostor, ale i ten desítky let stejný

Umíme si představit, že si bytovou architektku pozvou novomanželé, kteří svůj společný prostor teprve tvoří. Ale může být užitečná i vašemu roky stejnému obývacímu pokoji? „Lidé se po letech ve stejném interiéru vlastně už neumějí dívat na svůj prostor jinýma očima. V tom jim pomůže bytový architekt. A třeba když chcete vyměnit sedačku nebo jen nově vymalovat, může vám odborník vdechnout novou inspiraci a váš zaběhaný interiér oživit,“ uzavřela bytová architektka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.