Být záložákem je způsob, jak přispět svými vlastními silami k ochraně a obraně Vysočiny

3. březen 2017

Náborový den do aktivních záloh pořádá základna vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou. 1. ledna vznikla u základny Rota bojového zabezpečení Aktivních záloh, kterou má na starost velitel 225. letky bojového zabezpečení podplukovník Radek Pilař. O budoucí spolupráci se zálohami vyprávěl v Dobrém dopoledni Tamaře Peckové.

U příslušníků aktivních záloh Armády České republiky si profesionálové váží jejich nadšení, ochoty a aktivity. „To je prostě úplně nakažlivé. Já vím, že všichni nemusí mít vojenskou minulost, může to být jejich první vojenské angažmá, svým nadšením a ochotou pracovat tohle všechno překonají, dostanou se do toho stavu, ve kterém je potřebujeme. Já nevyžaduji žádné speciální schopnosti, já potřebuji, aby byli ochotní na sobě pracovat.“

Vyzkouší si věci, které po nich budeme vyžadovat, když se rozhodnou vstoupit do aktivních záloh

Nová rota pod sebou sdružuje čtyři čety, dvě čety strážní, jednu četu chemické ochrany a jednu četu hospodářskou. „Strážní čety mají na starost ochranu a obranu, strážení perimetrů, budov a dalších objektů. Chemická má na starost dekontaminaci, odmořování osob, techniky a chemickou ochranu základny. Ve třetí jsou kuchaři, řidiči, skladníci, na starost mají podporu celé roty,“ ve zkratce popisuje povinnosti budoucích záložáků letecké základny podplukovník Radek Pilař.

Radek Pilař, voják

Rota počítá s devadesáti osmi lidmi, v současné době je obsazeno pouze patnáct míst. „Proto děláme náborový den, ten bude 11. března. My bychom rádi přitáhli širokou veřejnost, abychom jim představili úkoly roty. Zájemcům umožníme, aby si prošli základnu, její zázemí. Vyzkouší si věci, které po nich budeme vyžadovat ve chvíli, kdy se rozhodnou vstoupit do aktivních záloh na naší základně,“ vysvětluje Radek Pilař.

Chystáme ukázku bojového systému MUSADO

Na účastníky náborového dne česká střelecká příprava, lezecký trenažér Jakub nabídne možnost vyzkoušet vojenské lezení. „Tam jsou specifika, je tam výstroj, výzbroj, pohyb je složitější, věci mohou v lezení překážet. Například člen strážní čety při plnění denního úkolu bude mít zbraň, vestu, další vybavení, na sobě může nést nějakých patnáct kilo,“ vypočítává běžnou vojenskou výbavu Radek Pilař.

Na náborový den profesionální vojáci připravují pro zájemce plán taktického přesunu v terénu, ukáží také výcvik psovodů. „Chystáme ukázku bojového systému MUSADO, to je bojový systém, který využívá armáda a využívá ho k výcviku boje muži proti muži, je to komplexní bojový systém. Jsou to nejefektivnější techniky, aby je zvládl každý. Dál máme zdravotní přípravu, tohle využijete i v případě, kdy do aktivních záloh nevstoupíte. To vše stihneme za jeden den, začínáme v sedm hodin,“ zve na náborový den podplukovník Radek Pilař.

Být záložákem je způsob, jak přispět svými vlastními silami k ochraně a obraně tohoto regionu

Zájem o vstup do aktivních záloh by podle Radka Pilaře mohl být větší. „Já věřím, že postupem času naše počty naplníme. Já to vnímám pro lidi z regionu jako možnost podívat se jednak na základnu a jednak, pokud se rozhodnou vstoupit do aktivních záloh na naší základně, tak jako formu a způsob, jak přispět svými vlastními silami k ochraně a obraně tohoto regionu. Pro nás pro základnu je to možnost lidem ukázat, jak vysoce profesionální jsou příslušníci naší základy, že nemáme co skrývat, že jsme maximálně otevření vůči lidem.“

autor: Tamara Pecková
Spustit audio