Bystřice nad Pernštejnem i Stonařov se brání povýšení svých staveb na kulturní památky

18. duben 2023 06:00

Bystřice nad Pernštejnem může mít kapli prohlášenou za kulturní památku, Stonařov zase protektorátní dřevěnou ubytovnu. Obě obce jsou ale proti.

Netypický postoj obyvatel místní části Kozlov a radních Bystřice nad Pernštejnem ministerstvo kultury překvapil. Zpravidla je pro obce zpamátnění drobných církevních staveb prestižní záležitostí. V Kozlově se ale obávají, že by si pak nemohli sami rozhodnout o tom, jestli kapli omítnou, nebo jí nechají neomítnutou.

Obyvatelé Kozlova chtějí o další podobě kapličky rozhodnout sami

Rozhodnout chtějí sami

Kozlovští se totiž zhlédli v nedalekém kostele ve Vítochově, který je také neomítnutý. Když u malé kaple svatého Antonína Paduánského museli kvůli vlhkosti omítky otlouct, zalíbil se jim nový vzhled a sami chtějí v budoucnu rozhodnout, jestli opravované kapli vrátí omítku s bílým nátěrem, nebo nechají  tak, jak je teď.

Odmítavý postoj je výjimečný

Zvlášť u historických kaplí a křížků odmítání statutu kulturní památky nebývá podle ministerstva kultury časté.

„Kozlovská kaplička svojí zdobností naprosto vyniká nad kapličkami z okolí, a i když je na památku relativně mladá – pochází z konce 60. let 19. století, zvláštní ochranu si zaslouží,“ myslí si navrhovatel Jan Večeřa z Národního památkového ústavu. Ministerstvo zatím řízení neukončilo.

Obyvatelé Kozlova chtějí o další podobě kapličky rozhodnout sami

I další obce na Vysočině zpamátnění odmítají

Paralelně ministerstvo kultury rozhoduje o prohlášení u souboru staveb ve Stonařově a to včetně dřevěné budovy, která za protektorátu bývala chlapeckou ubytovnou a později školní tělocvičnou.

Zatímco v Kozlově chtějí odmítání prohlášení kapličky kulturní památkou zjednodušit rekonstrukci, tak ve Stonařově usilují o demolici, která by uvolnila místo například pro  obytné domy.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související