Budou si muset všichni řidiči vyměnit reflexní vesty? Vypadá to, že ne

14. květen 2016
Motorsvět

Zhruba měsíc byl v legislativně motoristických vlnách pomyslný klid. Označili jsme chodce a rázem by člověk čekal, že jsme se měsíc před polovinou roku dostali z nejnovějších nařízení, které nás od roku 2016 potkají. Kdo by však čekal dlouhodobější klid, ten je na omylu. Už týden totiž mediálně motoristické vody brázdí informace o tom, že vlastně všichni máme v automobilech nevyhovující vesty, které můžeme hodit do koše.

„Máte ve vozidle reflexní vestu? Dobře děláte, ale pokud ta vaše nevyhovuje připravovaným normám, tak ji od příštího roku můžete v lepším případě darovat nějakému cyklistovi, v horším uvázat na zahradu třeba na strašáka proti ptactvu.Tak přesně tato informace proběhla médii v minulém týdnu a byla doplněna o přesná čísla norem, která jsou zastaralá a tudíž nevyhovující a naopak, která jsou nová,“ říká Veronika.

Většina článků nás řidiče tedy upozornila na to, že budeme muset vestu vyměnit a za novou si i poměrně připlatit a to až o polovinu.

Čtěte také

Po pár dnech se ovšem ukázalo, že to tak není. Nová norma se totiž nevztahuje na řidiče a jejich povinnou výbavu, ale na dodavatele a výrobce reflexních prvků, právě oni totiž musí novou normu plnit, aby mohli jejich produkty na český trh.

„Závěr celé té velké bubliny je takový, že i nadále si můžeme ponechat ve vozidlech původní reflexní vesty a to je pro nás řidiče asi nejdůležitější informace,“ dodává.

Celý pořad si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: mik
Spustit audio