Brýlí vás může zbavit laser

25. květen 2016
Dobré odpoledne

Nosíte brýle? A překáží vám? Pak můžete zkusit laserovou operaci očí. Navíc ji už nemusíte podstupovat nikde daleko. Potřebné vybavení má i jihlavská nemocnice. Které vady dokáže laser odstranit, prozradil oční lékař Radim Žáček. Laserem lékaři dokážou odstranit krátkozrakost, dalekozrakost případně astigmatismus.

„Tyto vady vznikají nepoměrem mezi optickou mohutností lomivých prostředí v oku. Čili hlavně přední a zadní plocha rohovky a čočky a délkou oka. Tímto zákrokem upravujeme lomivost na rohovce“, vysvětluje doktor Žáček.

Po zákroku odchází pacient bez brýlí

„Ale vidění ještě není bezprostředně po operaci úplně dobré. Pacient vidí, jako když se díváte třeba přes vodu. Ale druhý den ráno bývá vidění bez brýlí už velmi dobré,“ říká host. Principem operace je změna zakřivení rohovky pomocí laseru.

Před zákrokem je potřeba podstoupit vyšetření

„Provádíme komplexní oční vyšetření, anamnézu rodinou i osobní. Především samozřejmě oční anamnézu. Ptáme se na alergie, zjišťujeme, jak probíhalo případné hojení ran, zajímá nás pracovní anamnéza, záliby, zjišťujeme vedoucí oko, vlastní korekci, s jakými dioptriemi pacient nejlépe vidí,“ říká lékař. Potřebná jsou ale ještě další vyšetření.

Laserová operace oka trvá asi 10 minut

Příprava před operací pak zabere zhruba hodinu. Asi měsíc pak zabere další rekonvalescence, po které je dosaženo finálního vidění. První týden po operaci pacienti nesmí zvedat těžká břemena, dva týdny si nesmí sahat na oči, hlavně si je nesmí mnout. Ženy by se taky po dobu dvou až třech týdnů měly obejít bez líčení. Omezení taky platí na koupání, opalování v soláriu nebo v sauně.

Operace stojí 13 tisíc za jedno oko

K nákladům je třeba přičíst i lékařské konzultace. Zákrok nehradí zdravotní pojišťovna. Rizikem operace je posun lamely nebo neinfekční zánět. Velmi vzácná je infekce. Důležitá je ale prevence a důsledné kapání doporučených kapek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.