Bílý čert je nadřízený těch černých, vymysleli v Dolní Cerekvi

3. prosinec 2015

O pár dní dříve než se vydali do ulic a bytů, dorazili čert, anděl a Mikuláš do studia Českého rozhlasu Region. Udělali si u nás zkrátka takovou generálku. A taky vyprávěli. „Děti jsou pořád stejné. Pořád stejně se bojí. Ve chvíli kdy mají strach, se i Ti, kdo si hráli na hrdiny, své masky zbaví a jsou přirozeně spontánní. A to se nám líbí,“ řekl lidskou řečí čert Zbyněk Dvořák z Dolní Cerekve.

Za sebou už mají roky různých zkušeností. „Jednou jsme chtěli změnit kostým. Tak jsme si půjčili masku od známého, ale ta byla bílá. Měli jsme bílého čerta. A tak jsme dětem vysvětlili, že černí čerti jsou obyčejní, co dělají špinavou práci. A čím víc je čert bílý, tím je výš postavený. A děti měly před bílým čertem ještě větší respekt,“ vyprávěl Zdeněk Dvořák v kostýmu Mikuláše.

Mikulášova berla má kouzelnou moc

Pověry opřádají i další kusy kostýmů. „Berla Mikuláše má kouzelnou moc a dokáže zastavit i samotného čerta. Proto se k Mikulášovi děti schovávají, aby je ochránil před čertem,“ vysvětlil Zdeněk Dvořák.

Nejchoulostivější část kostýmu jsou čertovské rohy

Dvořákovi z Dolní Cerekve mají léta masky stejné, doplňují jen detaily. Opravovat nejčastěji potřebují červené rohy čerta. „Loni jsme vcházeli do jedné rodiny a já jsem se narovnal dříve, než bylo vhodné, a jeden roh mi upadl. Bylo to v garáži a děti už byly na schodech. Tak jsme honem našli nějaký špendlík a provizorně roh spojili. Ještě dnes je na něm vidět, že je slepovaný,“ prozradil čert Zbyněk Dvořák.

Postavou malý Mikuláš nemá autoritu

Ne každý rok klapne vše tak, jak je plánováno. „Před pár lety měl manžel vysoké horečky, a tak jsem musela vzít roli Mikuláše za něj,“ líčila Lenka Dvořáková, která obvykle chodí za anděla. „Nebylo to jednoduché, manžel má velkou hlavu a čepice mi celou dobu padala do očí. A ještě jsem měla pocit, že se svými sto šedesáti pěti centimetry nevzbuzuji takový respekt jako manžel. On je jednoduše skvělý Mikuláš,“ pochválila Lenka Dvořáková.

Dárků je čím dál víc

„Dříve nám na dárky a sladkosti pro děti stačil proutěný košík, dnes často chystají rodiče velké adventní kalendáře a rozměrné bonboniéry, takže s tím máme stále větší problém,“ postěžovala si Lenka Dvořáková. „Rodiče vždycky před dveře připraví balíčky se jmenovkami a soupisem toho, co dětem nejde a za co je pochválit. A čert potom děti pokárá a anděl je zase pochválí a rozdáme dárky,“ vysvětlili hosté Regionu manželé Lenka a Zdeněk Dvořákovi a Zdeňkův bratr Zbyněk.

Děti chystají i dárky pro čerta

Anděl, čert a Mikuláš v poslední době nejen straší, chválí a po zásluze odměňují, ale také dárky dostávají. „Je toho čím dál víc, že děti pro nás něco vyrábí a připravují a potom nás podarují,“ řekla Lenka Dvořáková. „Musím přiznat, že většina dárků je pro mě. Ale já nemám žádné slitování,“ pohrozil žertem čert Zbyněk Dvořák.

Spustit audio