Bezmála polovina aut v českých bazarech má stočený tachometr

27. únor 2016
Motorsvět

Věčné téma pro české motoristy – nákup ojetého auta. Kvůli velmi sofistikovaným intrikám prodejců, jak z řad dovozců ojetin, tak majitelů autobazarů, vládne mezi zákazníky a obchodníky často nedůvěra. Není divu, statistiky hovoří za vše. Asi 42% aut v bazarech má stočený tachometr a celá čtvrtina je úředně omlazena.

Dosaďme si k tomu fakt, že kontrolou České obchodní inspekce neprošla polovina autobazarů. „K dalším měněným údajům patří změna identifikátorů na vozidle, problematika kradených vozidel a celkově i mnohdy nejasný původ,“ říká Veronika Vošická.

Kupujeme ojetinu, téměř pokaždé riskujeme

Pomineme-li fakt, že chce prodejce zákazníky primárně poškodit, může být na vozidle skrytá vada, o které obchodník nevěděl, resp. se neprojevila. Na takové situace pamatuje zákon a lze je legálně a poměrně snadno vyřešit.

Důležitá je důslednost kupujícího, pokračuje Veronika Vošická: „Pokud najdeme naše vysněné vozidlo, zjistíme si co možná nejvíce údajů, požádáme fotku technického průkazu, záběru na číslo karoserie, vynasnažíme se zjistit sami něco historii – něco nám řekne sám prodejce, protože nemusí mít potřebu údaje tajit, jiné si můžeme zjistit sami. Pokud má vůz původ v ČR, údaje o historii servisní lze za poplatek zjistit na nejbližším autorizovaném dealerství, údaje o stavu tachometru zjistíme u některé z firem, které prověření kilometrů nabízejí.“

Celý pořad si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: mik
Spustit audio