Bez tréninku zvládne zdravý člověk až třicet kilometrů dlouhý výšlap

16. listopad 2015

Právě hranici třiceti kilometrů považuje ze zkušeností jako zlomovou jihlavská turistka Míla Bradová. „Na delší trasy by se už lidé bez delší přípravy neměli vydávat,“ řekla v Dobrém dopoledni Českého rozhlasu Region. „Kdo nemá dostatečně nachozeno, může využít i takzvanou mototuristiku. To znamená, že autem dojedete do blízkosti nějaké zajímavosti a pak se projdete několik kilometrů v okolí.“

V polovinělistopadu turisté pomyslně ukončují hlavní sezonu. Už po čtyřicáté čtvrté se letos sjeli z celé republiky. Tentokrát do Znojma. „Jde o akci Za posledním puchýřem, která je vícedenní. Zájemci si při ní projdou různě dlouhé připravené trasy a večer se sejdou připuchýřovské zábavě. Hraje muzika, tančí se a všichni se dobře baví.“

„Každý rok se akce Za posledním puchýřem odehrává v jiném koutě republiky. Na Vysočině jsme turisty z celé republiky hostili v roce 1995 v Telči a v roce 2013 v Humpolci,“ uvedla Míla Bradová.

Turistům stačí skromné ubytování

Do Znojma se letos sjelo 1530 turistů z celé republiky. Zaplnili velké množství ubytovacích zařízení. Ne všichni ale potřebují hotel nebo penzion. „Mezi turisty jsou i takzvaní zemáci, kteří při vícedenních akcích spí ne na lůžku, ale třeba v tělocvičně na zemi. Turisté jsou lidé skromní,“ líčí Míla Bradová.

Každé roční období nabízí jiná kouzla

„Podzimní příroda je barevná, zimní je zase taková tichá, bílá a vyrovnaná. Na jaře všechno pučí a kvete. A dokonce i když prší, dá se s dobrým vybavením chodit v přírodě. Člověk si potom o to víc užívá sucha a pohodlí v cíli,“ uvažovala jihlavská turistka.

„Jen těžko si vybírám to nejlepší období právě pro mě. I když narodila jsem se v lednu uprostřed tuhých mrazů a tak je mi nejpříjemnější zimní turistika s běžkami,“ zpovídá se turistka a hned dodává vysvětlení: „Už jako desetiletá jsem byla vytažena babičkou do Vysokých Tater a tam se mi zalíbilo všechno. Byly tam nádherné výhledy, horizonty, kamenné cesty, všechno pěkně vyznačené. Do té doby mě vždycky bolely nožičky. Pak už ne,“ dostává se ke kořenům své lásky k turistice Míla Bradová, která stráví hodně času nejen v přírodě, ale i nad mapami při plánování dalších cest.

Šumava se nesmí vynechat

A když nás má zcestovalá turistka pozvat tam, kde to má nejraději, vybírá hned dvojici míst. „Okouzlující je České středohoří s Milešovkou, zříceninou hradu Hazmburk a také mýty opředený vrch Bořeň. Žádný rok ale nesmím vynechat Šumavu, tam to mám velmi ráda,“ dodává Míla Bradová.

Akce turistů z našeho kraje najdete na stránkách zde.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.