Beran v období říje zhubne až třetinu své váhy. Není divu, musí oplodnit až padesát ovcí

24. březen 2016

Přestože kuchařská esa se před Velikonocemi předhánějí v tipech na nejlepší recepty z jehněčího masa, chovatelé ovcí v České republice mají hlavní sezonu v produkci jehněčího úplně jindy. „Dvě třetiny masa prodáme v září, jenom třetina padne na Velikonoce,“ vyprávěl v Dobrém dopoledni chovatel ovcí z farmy v obci Houserovka na Pelhřimovsku Miroslav Kříž. Farmy v republice objíždí také jako střihač ovcí, má tedy poměrně přesnou představu, jak to s produkcí jehněčího v republice je.

„Bahníme na jaře, to je příznivější doba na odchov jehňat po zimě. Bahnice je ovce, které se narodí jehně. Největší vlna bahnění nás teprve čeká. Teď už obcházíme stáda s dalekohledem, před hlavní vlnou porodů mohou přijít nějaké předčasné, je potřeba být už ve střehu,“ vysvětloval chovatel ovcí Miroslav Kříž.

Jeden beran zvládne oplodnit třicet až padesát ovcí

Do průběhu porodů Miroslav nijak nezasahuje. „Když je nějaký problém, musí být člověk poblíž, aby zasáhl. Když porody vypuknou, chodím na pastvinu od rozbřesku, ošetřím obahněná jehňata, zapíšu je. Za den pak ještě několikrát než je tma. V našem stádu se 95 % ovcí obahní samo. Letos se nám narodí asi 120 mláďat,“ vypočítává Miroslav Kříž.

Miroslav Kříž, chovatel ovcí

Jeden beran zvládne oplodnit třicet až padesát ovcí. Ve stádu pana Kříže tuhle práci zvládnou tři samci. „Připouštění je cílený systém, máme vybrané bahnice s číslem, tam se sleduje původ, jaký průběh měly předchozí porody, podle toho se jí přiřadí beran, aby tam nebyla příbuznost. Sledujeme pokrevní linie,“ vysvětluje Miroslav Kříž.

Samotný akt proběhne rychle, ale přípravná fáze trvá i dva dny

Před připouštěním v manipulační ohradě roztřídí stádo na tři menší a podle předem vybraných čísel každý beran dostane konkrétní ovce. „Akt proběhne velmi rychle, možná trvá trošku déle než u králíků. Ale dlouhá je přípravná fáze, beran chodí a vyhledává po stádu říjné ovce, očuchává je a hledá tu, která už se připravuje. Předpřipouštěcí fáze trvá den - dva. I ty ovce vyhledávají berana, jdou k sobě, očichávají se, a když je správný okamžik, tak ji připustí,“ popisuje rozmnožování ovcí Miroslav Kříž.

A upozorňuje, že beran za dobu připouštění shodí až třetinu své hmotnosti. „Téměř nežere, pořád vyhledává a pořád má pud rozmnožit se. Proto musí být berani před připouštěním opravdu zdraví a vykrmení. Oni sice žerou, ale málo. Připouštění trvá až 50 dnů.“

Náš pes je šikovný, akorát je hrozně lačný po práci

Důležitou roli v chovu ovcí hraje ovčácký pes. „Pomáhá při nahánění ovcí z pastvin. Na rozdělování stáda je dobré mít manipulační ohradu, my máme velkou asi 150 metrů čtverečních, tam se celé stádo nažene a různým systémem uliček, branek, malých sektorů, se zvířata rozdělí podle čísel, pohlaví, druhu, stáří, co je potřeba. Pes pomáhá ve fázi nahánění z pastvin. Z dvanácti hektarů je sežene do těch 150 metrů. V téhle práci je pes největším přínosem.“

Pes - většinou border kolie - se musí vychovávat od štěněte. „Začíná se s malým stádem v malé ohrádce dva krát dva metry a ta se se psem obíhá. Dávají se mu povely, doprava, doleva, lehni, většinou v angličtině. Až to zvládne, přechází se k volnému stádu. Náš pes je šikovný, akorát je hrozně lačný po práci, tak než se jde stádo shánět, musí se vyběhat, protože jinak běhá tak zuřivě, že ho nestíháme usměrňovat,“ směje se Miroslav Kříž z Ekofarmy Zelené údolí v Houserovce na Pelhřimovsku.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio