Barvy i kachny jsou připraveny. Zkoušky všestrannosti ohařů v Rohozné mohou začít

10. září 2014

Dvacet šest disciplín musí zvládnout ohař, aby složil zkoušky všestrannosti v Rohozné. Část dovedností se zkouší v lese, část na poli a část u vody. Ve všech zkouškách se napodobuje lov. Pes musí prokázat, že dokáže vyhledat, najít postřelenou nebo zhaslou zvěř. Hostem Dobrého dopoledne byl Josef Beran, ředitel X. ročníku všestranné zkoušky ohařů v Rohozné o putovní pohár hejtmana Kraje Vysočina.

Zkoušky o putovní pohár hejtmana Kraje Vysočina jsou pro majitelé loveckých ohařů prestižní záležitost, z každého okresu kraje jsou vybraní čtyři psi a další čtyři mohou přijet z České republiky. „Účastní se opravdová špička, jsou to psi, kteří už zkoušky všestrannosti mají. A některé disciplíny jsou i atraktivní pro diváky.“

Na konci barvené stopy je srnec

Jedna ze zkoušek je schopnost psa jít po pobarvené stopě. „To je nakapaná vepřová krev na trase dlouhé kolem 300, 400 metrů. Pes musí dojít na konec a dohledat srnce, který tam je. Dřív se používala jiná krev, ale kvůli veterinárním nařízením musíme mít krev vepřovou. Pes má několik možností, jak to může dokázat. Buď sám a u toho srnce štěká a označuje nebo svého vůdce dovede na řemeni,“ přibližuje pravidla zkoušek všestrannosti Josef Beran.

Zkušební řád přesně určuje, jak dlouho může barva v lese být. „Ta trasa musí být stará maximálně dvanáct hodin. Je dvacet čtyři psů a každý musí mít jinou trasu. Je přesně dáno, jak daleko barva je, jak vysoko může být,“ vysvětluje Josef Beran, co vše musí myslivci v Rohozné před zkouškami všestrannosti připravit.

Kachny jsou připravené v mrazáku

Myslivci v Rohozné musí připravit nejen terén, ve kterém psi budou zkoušky všestrannosti skládat, ale také zvěř, kterou psi loví. „Už máme kachny připravené. V současné době jsou v mrazicím boxu. Vyndají se před těmi zkouškami. Na tenhle pohár je potřeba asi 20kusů. Na jedné kachně můžete vyzkoušet jen dva psy. Byly jsme na lovu nadvakrát,“ usmívá se ředitel zkoušek všestrannosti ohařů Josef Beran.

Divákům se nejvíc líbí ohrádka

Divácky nejatraktivnější disciplínou na zkouškách všestrannosti je ohrádka. „Na kraji lesa je vykopán příkop 60 na 80 cm a za tím příkopem je ohrádka, ve které je liška. Pes musí přeskočit příkop, vzít lišku a přinést vůdci. Pro vůdce to je horší. Někteří psi lišku nechtějí brát. Liška jim smrdí, je to psovitá šelma.“

Takové disciplíny se cvičí postupně, začíná se na kozlíku, což je dřevěná činka. „Každý pes je individuální. Nějakému psovi to trvá déle. Obecně je důležité dávat jednoduché povely, důležitá je důslednost. Pes to musí pochopit, je potřeba na něj mluvit jednoduše a trvat na tom, co po něm chcete,“ přibližuje své trenérské metody Josef Beran.

Ochota k práci na hluboké vodě

Podle Josefa Berana se divákům líbí i vodní část. „Pes musí prokázat to, že dokáže ve vodě plavat, že je na hladině ovladatelnej, že dokáže vyhledat kachnu v rákosí, že dokáže kachnu přinést z hluboké vody. Zajímavá je také ochota k práci na hluboké vodě. Pes jde na povel do vody, aniž by tam bylo něco hozené. Pes plave tam, kam vůdce ukazuje,“ zve na víkendové zkoušky všestrannosti ohařů v Rohozné ředitel Josef Beran.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio