Bangladéšské děti ve slumu nás vítaly českými nápisy „Vítáme Pio Squad“

30. leden 2015

„Chtěli jsme něco udělat, nejenom sedět u piva a žvanit,“ vysvětlil důvod spojení jihlavské hiphopové skupiny Pio Squad s neziskovou organizací Adra její člen Martin Hrdlička.

Vybrali si konkrétní projekt Čalantika. Ten pomáhá v Dháce ve slumu Čalantika budovat a také provozovat školu pro děti, jejich rodiče a pěstouny. V Dobrém dopoledni byl na návštěvě kromě Martina Hrdličky ještě Filip Konvalinka.

Muzikanti po domluvě s Adrou věděli, že v Bangladéši natočí videoklip, který bude podporovat účtu a také zviditelní spolupráce české a bangladéšské Adry. A podzimní koncerty? To prý byl spontánní nápad. Využili tak trochu toho, že mnoho let nikde nehráli a nekoncertovali.

Místo nové desky jsme pomáhali dětem v Bangladéši

„Když jsme na koncertech vyrukovali s charitativní akci na pomoc Bangladéši, natěšení fanoušci to vzali. Po dvou písničkách jsme začali hovořit o tom projektu, proč stojíme na podiu. Vysvětlili jsme, že nemáme novou věc, ale že chceme pomoci. Poslali jsme kasičku. Po sérii těch podzimních koncertů jsme vybrali třicet tisíc korun,“ vysvětlují Martin a Filip.

V těchto dnech se otevírá pokladnička číslo dvě. Oba jihlavští muzikanti doufají, že v ní bude víc. „Věříme, že by to mohlo být o deset patnáct tisíc víc. Ještě děláme křest toho videoklipu, to bude 21.února v jihlavském klubu Soul. Výtěžek ze vstupného se k částce přidá,“ říká Martin Hrdlička.

Bangladéšský slum Čalantika

Za peníze z koncertů bude nová třída

Jihlavští Pio Squad už teď vědí, že z prvních třiceti tisíc, které vydělaly jejich koncerty, se příští rok otevře ve slumu Čalantika nová třída pro 25 dětí. „Doteď tam byly třídy dvě, takže se ve škole mohlo učit dětí padesát, teď to bude 75 plus možnost výuky pro jejich rodiče a opatrovníky,“ vysvětlují Filip Konvalinka a Martin Hrdlička.

V listopadu po koncertní šňůře na podporu Čalantiky vyrazili přímo do hlavního města Bangladéše Dháky. „Bylo to trochu punkový, takže jsme neměli nic. Nebyl scénář ke klipu, nebyly slova skladby. Všechno to vzniklo až na místě za sedm dní. My jsme jen věděli, jak se jmenuje režisér. Honza Látal, který věděl, co je to za projekt, ale ten scénář píše a na slova muziky. Všechno to byl vlastně zázrak, jak to do sebe zapadlo,“ uvědomují si Martin a Filip.

Děti zpívaly „Ding, dong, ding, everybody sing. Welcome Pio Squad“

Celých sedm dní byli Pio Squad v jednom kole. Jezdili navštěvovat slum, vybírali lokace pro natáčení videoklipu, seznamovali se s místními, trávili čas s dětmi ve škole, aby napsali co nejautentičtější texty.

„Režisér Honza má takový irský zrzavý výzor. Navštívili jsme nejstarší nádraží v Dháce, říkal: to tam musíme mít, pak zase, sežeňte mi pojízdné koleje, místní filmaře, zdvižné rameno na kameru taky budu potřebovat. A všechno sehnal, všechno bylo,“ směje se Filip Konvalinka.

Bangladéšské děti ve slumu Čalantika

Do smrti rapeři nezapomenou na přivítání dětí ze školy, kterou provozuje právě bangladéšská Adra. „Jedeme za dětma, poprvé je uvidíme. Byl to šok, děti pro nás měly nachystaný program, zpívaly nám písničku v angličtině. Měly české cedule: Vítejte Pio Squad. Měli jsme na krajíčku. Šesti až sedmiletý děti, malí černovlasí Bengálci, holčičky s culíčkama se na vás smějou a zpívají Ding dong ding, everybody sing. Welcome Pio Squad. No fakt síla,“ dojatě vypráví mladí muzikanti.

Jak videoklip dopadne? To zatím Martin Hrdlička a Filip Konvalinka zatím neví, vždyť skladbu domixovali teprve před pár dny. „Myslíme, že to 21. února bude i pro nás premiéra. Ale určitě tam budou děti, pro které to celé děláme.“

Členové skupiny Pio Squad si o svém pobytu v Bangladéši povídali s Tamarou Peckovou
autor: Tamara Pecková
Spustit audio