Badmintonista dokáže odpálit míček rychlostí skoro pět set kilometrů za hodinu

3. srpen 2016

Stále větší oblibě se v Česku těší badminton. Dříve rekreační sport provozovaný při dovolené se stále více přesouvá do hal a tělocvičen. „V dnešní době, kdy máme na všechno málo času je právě náš sport lákavý. Spojuje vysokou intenzitu pohybu s taktikou a přemýšlením. Myslím, že proto je tak oblíbený,“ uvažoval host Dobrého dopoledne Českého rozhlasu Region Petr Král.

Další výhodou je, že jen mírně zatěžuje klouby. „ Dokud člověk udrží raketu, může badminton hrát. Dokazuje to i zakladatel našeho klubu v Hamrech nad Sázavou Jiří Hlaváč. Loni se vydal na mistrovství světa a v kategorii nad sedmdesát let vybojoval krásné deváté místo,“ vyzdvihl host.

Stačí míček a dvě rakety

Pokud si pamatujete opeřený míček, kterému mnozí říkají košíček, a dvě lehké rakety nebo pálky, tak se od dob, kdy jste pinkali v létě u vody zase tak moc nezměnilo. „Míček se vyrábí z husího peří. Má korkovou hlavičku potaženou kůží. Takže vše z přírodních materiálů. Vrcholné zápasy se hrají právě míčky z peří, ale ty málo vydrží. Stačí jeden špatný úder a poškodí se. Špičkoví hráči během zápasu odrovnají i krabičku dvanácti míčků.

Petr Král, badmintonista

Na trénink se u nás využívají plastové míčky, které jsou sice dražší, ale podstatně déle vydrží. S jediným se dá odehrát i celý dvouhodinový trénink,“ řekl Král.

Smeč rychlejší než F1

Badminton patří k nejdynamičtějším sportům. Rychlost, jakou létají míčky při smečích je vyšší než při závodech F1. „Překonat rekord se vždy snaží výrobci raket. Při posledních měřeních se podařilo odpálit míček rychlostí jen o málo menší než pět set kilometrů za hodinu. To je ale pouze při testech. V zápasech létají míčky pomaleji, i tak dosahují tří set kilometrů za hodinu,“ překvapil host.

Badminton objevuje stále více lidí

O badmintonu se v Česku stále více ví a řady hráčů se rozšiřují. „Před lety byly čtyři úrovně soutěží, dnes už máme sedmou ligu. Těch družstev rychle přibývá. Stále víc se badminton hraje i nesoutěžně. „Badminton je oproti tenisu asi třikrát náročnější a intenzita je srovnatelná se squashem. Povědomí o hře podpořil také reprezentant Petr Koukal, který si ke svým sportovním úspěchům připsal ještě vítězství nad rakovinou.“

Postřeh je hodně vrozená záležitost

„Každý má dispozice pro nějakou činnost, rychlost reakcí a postřeh se dají nacvičit, ale jen do určité míry. Značná část je vrozená.“

Kromě rychlých reakcí záleží v badmintonu také na přemýšlení a taktice. „Nejslabším místem je bekhendový zadní roh. Už při rozcvičování si prohlížíme soupeřovi reakce, jak míčky vrací a snažíme se najít jeho slabá místa. Tím nejčastějším je zadní roh v bekhendu, tedy za levým ramenem. Odtamtud se míčky odehrávají nejobtížněji,“ poradil Petr Král.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.